Sreda, 22.05.2019.

21:20

"Mislim da nema napretka u pogledu pomirenja, postoji rizik za društvo"

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je da je izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Hagom negativan.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA/ROBIN UTRECHT

Kako je naveo, situacija se pogoršava, ali je dodao da je umereni optimista, jer smatra da ima prostora za unapređenje.

Bramerc boravi u trodnevnoj poseti Beogradu u koju je došao neposredno nakon što je poslao šestomesečni izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom u Hagu, koji će pred Savetom bezbednosti UN obrazlagati sredinom jula.

Bramerc je za N1 rekao da napredak vidi u osnaživanju i povećanju broja tužilaca koji se bave ratnim zločinima, ali da mu smetaju premali otklon od prošlosti i državno veličanje ratnih zločinaca u svim zemljama regiona.

Bramerc upozorava da postoji rizik za budućnost regiona.

"Mislim da nema napretka u pogledu pomirenja. Kada sam bio u Sarajevu, video sam da koriste tri različita udžbenika iz istorije, u zavisnosti da li je u školi više Srba, Hrvata ili Bošnjaka. Ako nema zajedničkog razumevanja prošlosti i postoji odbijanje da se zajedno sagleda prošlost, kako možete da se složite oko zajedničke budućnosti? Postoji rizik za društvo", upozorio je on.

Bramerc je dodao i da misli da sadašnja generacija političara, među kojima su mnogi iskusili rat, ostavlja teret novoj generaciji jer ne govore istinu o dešavanjima iz prošlosti.

"To je opasno i to se mora rešiti", rekao je Bramerc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: