Sreda, 27.05.2015.

15:31

Zaustaviti talas nasilja nad ženama

Fond B92 i UNDP apeluju na državne službe da hitno unaprede rad i sprovedu neophodne i već dogovorene mere kako bi se zaustavio talas nasilja nad ženama.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, mere i aktivnosti su već dogovorene i definisane Nacionalnom strategijom za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, protokolima o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u zaštiti žena od nasilja, i u Konvenciji SE o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Učestalost smrtnih ishoda porodičnog nasilja nad ženama od početka godine, kao i poslednji nemili događaji praćeni velikim brojem smrtnih slučajeva aktuelizovali su pitanje dužne pažnje i odgovornosti državnih organa da svrsishodno i efikasno sprovode mere zaštite i prevencije predviđene aktuelnim sistemom zaštite žena od nasilja kao i praksom borbe protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja.

Fond B92 i UNDP Srbija/UN WOMEN kao nosilac projekata Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“, koji zajednički sprovode UNDP/UNWOMEN/UNICEF, pozivaju državne organe na hitno pristupanje realizaciji prihvaćenih obaveza i neophodnih aktivnosti na prekidanju talasa nasilja nad ženama, porodičnom nasilju i prevenciji femicida.

U okviru zajedničkog projekta UNDP, UNWOMEN, UNICEF podržavaju Vladu Republike Srbije u procesu uvođenja sistemskih izmena i uspostavljanja funkcionalnih mehanizama za zaštitu i prevenciju nasilja nad ženama. Fond B92 se već više od decenije bavi medijskim kampanjama protiv nasilja nad ženama, javnim zagovaranjem kao i izgradnjom sigurnih kuća za privremeni smeštaj žrtava.

Među merama koje je potrebno najhitnije sprovesti uz neprekidni monitoring i izveštavanje javnosti, izdvajamo:

1. Urgentno usklađivanje svih zakonskih akata i procedura sa standardima Istanbulske konvencije o nasilju, koja je stupila na snagu 1. avgusta 2014, čime se Srbija obavezala da će je dosledno sprovoditi. Ovo se posebno odnosi na kriminalizovanje nasilja nad ženama, efikasno gonjenje i kažnjavanje počinilaca.

Uprkos jasno izraženoj volji da se pristupi Konvenciji, njene odredbe do danas nisu sprovedene u praksi i nedovoljno je urađeno na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa standarima koje ona nameće. Posebno naglašavamo da ovu aktivnost ne vidimo kao puku formalnost koju je neophodno zadovoljiti u procesu pridruživanja EU već kao nužan civilizacijski korak ka podizanju nivoa zaštite žrtava nasilja i prevencije nasilja.

Podsećamo na to da ova Konvencija zahteva od država da se rukovode standardom potpune posvećenosti, to jest dužne pažnje u prevenciji, zaštiti, procesuiranju i kažnjavanju nasilja nad ženama od čega je Srbija u svakodnevnoj praksi još uvek daleko.

2. Otpočinjanje novog ciklusa strateškog planiranja na nacionalnom nivou za eliminisanje nasilja nad ženama, uz prethodnu analizu uspešnosti primene Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima (2011-2015)

3. Sistemsku podršku dobre prakse integrisanog odgovora na nasilje nad ženama kroz model multisektorske saradnje zasnovan na protokolima o postupanju organa, ustanova i organizacija za zaštitu žena od nasilja.

4. Hitno prepoznavanje i finansiranje novih specijalizovanih usluga za žene žrtve nasilja u skladu sa Istanbulskom konvencijom koje odgovaraju na hitne, ali i dugoročne potrebe žena koje su u situaciji nasilja ili su mu bile izložene.

Posebno izdvajamo neophodnost hitnog uvođenja jedinstvenog nacionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja čije će delovanje biti zasnovano na višedecenijskoj ekspertizi ženskih organizacija okupljenih u Mreži „Žene potiv nasilja“.

5. Ukazujemo na značaj i neophodnost sistemske podrške drugih specijalizovanih usluga za žene žrtve nasilja, kao što su sigurne kuće za njihov privremeni smeštaj, a važno je uspostaviti i jasne standarde za rad kako postojećih tako i budućih objekata. To podrazumeva i razvoj nacionalne mreže skloništa po principu “jedan okrug - jedna kuća”, uz obezbeđivanje stabilnih budžetskih linija za njihovu izgradnju i funkcionisanje.

Fond B92 i UNDP Srbija/UN WOMEN pružaju apsolutnu i kontinuiranu podršku svim naporima i aktivnostima državnih institucija i organizacija civilnog sektora koji se sprovode sa ciljem da se hitno zaustavi talas nasilja nad ženama i ujedno stavljaju svoje kapacitete na raspolaganje državnim organima Republike Srbije u naporu da se ovaj porazni trend zaustavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: