Petak, 29.04.2005.

15:17

Boljšoj slavi pobedu nad fašizmom

Umetnički ansambl Boljšoj teatra iz Moskve obeležiće 60. godišnjicu Dana pobede nad fašizmom nizom nastupa.

Izvor: Beta

Default images

U tom gradu su tokom Drugog svetskog rata, od novembra 1941. do juna 1943. godine, umetnici tog teatra boravili u evakuaciji. Solisti opere i duvački orkestar Boljšoj teatra održaće sutra dobrotvorni koncert za veterane - učesnike "Velikog otadžbinskog rata", prenosi ruska novinska agencija Itar-Tas.

Za 1. maj predviđeno je izvođenje baleta "Boris Godunov" Modesta Musorgskog, a narednog dana Simfonijski orkestar Boljšoj teatra, pod rukovostvom dirigenta Aleksandra Vedernikova, izvešće Sedmu "Lenjingradsku" simfoniju Dmitrija Šostakoviča. Upravo u Samari, 5. marta 1942. godine, nalazeći se u evakuaciji, orkestar Boljšoj teatra prvi put je izveo ovu simfoniju, koja je važila za glavni muzički simbol pobede.

U Samari će biti priređena i izložba iz fondova Muzeja Boljšoj teatra, posvećena delatnosti umetnika koji su učestvovali u ratu. Dobrotvorni koncert za veterane Velikog otadžbinskog rata biće održan u gradu Toljatiju.

U Ruskom muzeju u Sankt Petersburgu otvorena je izložba pod nazivom "Put ka pobedi", na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika i savremenika Drugog svetskog ratra, iz kolekcije ovog muzeja.

Osnovna tema izložbe je umetnost u ratu, a njoj je predstavljeno više od 200 radova, počevši od priče o blokadi Lenjingrada, preko crteža na kojima su zabeleženi spasavanje kulturnih vrednosti i evakuacija muzeja, do prizora iz ratne Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: