Svet

Sreda, 31.08.2011.

19:49

Fič bi mogao da snizi rejting Kine

Agencija Fič je upozorila da bi mogla da snizi kineski rejting za zaduživanje u domaćoj valuti zbog bojazni povezanih s rastom nenaplativih zajmova.

Izvor: business.hr

Default images

Važeći rejting za kineske obveznice u juanima je „AA minus“.

Najnovije upozorenje nadovezuje se na aprilsko sniženje prognoze kineskog rejtinga za zaduživanje u domaćoj valuti iz ’stabilne’ u ‘negativnu’.

Sve se više strahuje od nenaplativih zajmova u Kini budući da su tamošnje banke u protekle dve godine pozajmljivale rekordne iznose. Tako je ukupni iznos novih zajmova u 2009. i 2010. dostigao čak 17.500 milijardi juana (2.700 milijardi dolara).

Takva kreditna politika je podržavala tempo kineskog rasta za vrijeme finansijske krize ali je istovremeno povećala i mogućnost insolventnosti.

“Strahuje se da će s obzirom na obim dodeljenih kredita vrednost nenaplative imovine biti značajna”, tumači Piter Hoflič iz Azijskog bankara. Istovremeno su pojačane bojazni od usporavanja svetske privrede podstakle bojazni i za kineski rast.

U Fiču da su šanse za sniženje kineskog rejtinga veće od 50 odsto. U srednjoročnoj perspektivi kvaliteta imovine banaka značajno će se pogoršati.

U međuvremenu je agencija Mudiz prošlog meseca upozorila da su nenaplativi zajmovi dodeljeni kineskim organima lokalne uprave daleko veći problem nego što se dosada procenjivalo.

U Mudizu tako procenjuju da su dugovi organa lokalne uprave možda čak 3.500 milijardi juana viši od procene revizora od 8.500 milijardi juana. Nenaplativi zajmovi u kineskom bankarskom sistemu možda iznose od osam do 12 odsto ukupne vrednosti zajmova, upozorili su u Mudizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: