Svet

Petak, 26.05.2017.

12:47

Kad je polovina loša - decenija je malo

Predviđa se da će ekonomski rast Kipra ubrzati sa ovogodišnjih 2,8 odsto na oko 3,0 procenta godišnje u naredne dve godine.

Izvor: Tanjug

Kad je polovina loša - decenija je malo
Foto: Thinkstock

Kristala Georgađi, guvernerka centralne banke te ostrvske zemlje u istočnom Mediteranu je u godišnjem izveštaju navela da se ovi pozitivni izgledi duguju rastu turizma, snažnoj tražnji potrošača, investicijama i izvozu, prenosi agencija AP.

Prema njenim rečima, procenjuje se da će nezaposlenost pasti za skoro dva procentna poena u 2017. godini, na 10,7 odsto, i dalje na 8,8 procenata u 2018.

Georgađi je ocenila da rizik po privredni rast predstavlja potencijalni uticaj britanskog izlaska iz Evropske unije, kao i sporije smanjenje ogromnog broja loših kredita u ukupnim kreditima na ostrvu, nego što je očekivano.

Ona smatra da bi uprkos relativno snažnim projekcijama privrednog rasta, rešavanje problema loših kredita u bankarskom sektoru moglo da potraje i čitavu deceniju.

Skoro polovina svih zajmova na Kipru je problematična, što je i dovelo do bankarske krize 2013. godine koja je naterala zemlju da zaključi trogodišnji, više milijardi dolara vredan sporazum o spasilačkom paketu pomoći sa partnerima iz evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom.

Kriza je takođe prisilila na oduzimanje neosiguranih štednih depozita u najvećoj kiparskoj banci, kao i na zatvaranje drugog najvećeg zajmodavca u zemlji.

Georgađi je saopštila da se prognozira rast inflacije na Kipru sa 0,9 posto ove godine na 1,5 i 1,6 procenata u iduće dve godine, respektivno, prenosi američka novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: