Srbija

Četvrtak, 23.10.2014.

10:19

Ovi reformski koraci čekaju Vladu

Rebalans budžeta predstavlja neophodnu meru u ekonomskoj konsolidaciji i reformama u Srbiji, ocenili su ekonomisti Miladin Kovačević i Milenko Dželetović.

Izvor: Tanjug, RTV Pink

Default images

Kovačević je za RTV Pink rekao da se može očekivati pozitivna reakcija Međunarodnog monetarnog fonda na rebalans budžeta i da predstoje tri krupna koraka u konsolidacijama i reformama.

On je najavio da predstoji bolja fiskalna disciplina, naplata i kontrola, borba protiv sive ekomomije i veći prihod od javnih preduzeća, a da se drugi korak reforme odnosi na javna preduzeća, pre svega u energetici i završetak restrukturiranja 151 firme.

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi bi bile sprovedene dublje reforme u javnom sektoru, koje se odnose na prava i svojine u javnom sektoru, veću emancipaciju penzionog i zdravstvenog sistema od budžeta i fiskalnu relaksaciju, posebno malog i srednjeg biznisa.

Kovačević je najavio da je za to potrebno vreme i da je to realno da se postigne u okviru, koji je vlada isplanirala, do kraja 2017. godine, ističući da je cilj zaustavljanje rasta zaduživanja i otvaranje perspektive privlačenja investicija.

Dželetović je u istoj emisiji rekao da fiskalnu konsolidaciju vlada doživljava kao nužan prvi korak i da su smanjenje plata i penzija neophodni kako bi se u 2015. godini podigao realni sektor. On je naglasio da će, uz to, biti neophodni i rešavanje problema "Železare Smederevo", "Petrohemije" i "Azotare" i reforma javnog sektora.

Dželetović je najavio da samit koji će biti održan u decembru, na kome će prisustvati premijeri Kine i velikog broja država, predstavlja priliku da se kroz javna privatna partnerstva i koncesije ostvari veći investicioni ciklus.

"Za dobru podlogu treba nam sigurno srednjoročni period od tri do pet godina, gde bi u narednim godinama i decenijama beležili ozbiljnije stope privrednog rasta, ali neki prvi znaci poboljšanja iz te ekonomske stabilizacije bi trebalo da se reflektuju već u drugoj polovini 2015. godine", najavio je Dželetović.

Vlada Srbije usvojila je set predloga zakona čijom primenom će biti obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje, a rebalans budžeta predvidja budžetski deficit od 225 milijardi dinara i povećaje rashoda sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde.

Pratećim budžetskim zakonima plate u javnom sektrou i penzije veće od 25.000 dinara biće smanjene od 1. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: