Srbija

Četvrtak, 20.03.2014.

08:08

BG: Stigao "kinez" na baterije

Posle Njujorka, Brisela, Ankare, električni autobus kineske kompanije BID prošle sedmice stigao je i u srpsku prestonicu.

Izvor: Novosti

Default images

Vozilo na baterije trenutno je u pogonu "Dorćol" Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", a na ulicu će izaći čim prođe neophodne ateste i dok birokratija završi protokol.

Testiranje će trajati narednih mesec dana, a zatim će biti doneta odluka da li će Beogradom da kruže vozila na struju koja su štedljiva, tiha i ne zagađuju okolinu. U pitanju je nova generacija ekoloških autobusa visoke tehnologije, čija upotreba značajno umanjuje troškove upravljanja i održavanja i povećava kvalitet vazduha jer nema emisije štetnih gasova. U BID vozila je ugrađena napredna tehnologija koju je razvila armija od 15.000 inženjera, uključujući ekološke jon-fosfatne baterije, pogon na glavčini točka i skladištenje energije dobijene prilikom kočenja.

Električni autobus se kreće pomoću baterije koja se puni pet sati. Sa jednim punjenjem vozilo prelazi 300 kilometara. Na taj način smanjuje se potrošnja goriva i emisija štetnih gasova. Međutim, potpuno električni autobusi nisu praktični baš u svim uslovima eksploatacije, ali testiranje može da pokaže opravdanost za njihovo uvođenje bar na pojedinim linijama.

Autobus na struju ili "trolejbus bez motke", kako ga zovu zaposleni u GSP, već je isproban u mnogim gradovima širom sveta. Slične probe do sada su električni autobusi imali širom Evrope u više od 25 gradova, od Kopenhagena do Tel Aviva i od Londona do Varšave. I rezultati su bili zadovoljavajući. Jedan od njih je i Amsterdam gde će se 35 kineskih autobusa koristiti za potrebe prevoza na aerodromu.

Beogradom u vreme špica saobraća bezmalo 700 autobusa, koji dnevno u proseku pređu 208.100 kilometara. Svaki troši 50 litara goriva na 100 kilometara, pa je ukupna potrošnja u GSP "Beograd" radnim danima oko 100.000 litara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

23 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: