Srbija

Utorak, 21.05.2013.

11:15

Ne treba Al Dahra da uči seljaka

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da bi država trebalo da investira u prerađivačke kapacitete.

Izvor: Tanjug

Default images

Ješić je naglasio da niko ne veruje da Al Dahra može da nauči seljaka u Vojvodini kako se proizvodi.

Ješić je, na tribini u kongresnom centru na novosadskom Medjunarodnom sajmu poljoprivrede, predstavljajući program podrške razvoja prehrambene industrije, koji je napravljen pod pokroviteljstvom sekretarijata, rekao da je cilj tog programa povećanje proizvodnje i povećanje prihoda od izvoza prehrambenih proizvoda.

"Niko ne veruje da će Aldahra baliranjem deteline i izvozom i hranjenjem kamila i konja učiniti da naš seljak bude bogatiji, zato je neophodno razviti poljoprivredu, a posebno podržati razvoj prehrambene industrije", rekao je on.

Ješić je naglasio da bi cilj trebalo da bude dostizanje prihoda u izvozu prehrambenih proizvoda u visini od 6.000 evra po hektaru, što je prosek zemalja Evropske unije.

Prema njegovim rečima, u ostvarenju tog cilja postoje tri osnovna stuba.

"Prvi stub je privlačenje investicija, drugi je ohrabrivanje proizvodjača da se udružuju, a treći - povećavanje kapaciteta i nivoa standarda postojećih objekata prehrambene industrije", rekao je Ješić.

On je naglasio da je struktura proizvodnje kod nas loša i da se izvozi najmanje poljoprivrednih proizvoda koji imaju dobru cenu i to bi, kako je kazao, moralo da se promeni.

Ješić je na kraju konstatovao da bi program podrške prehrambenoj industriji trebalo da bude glavni cilj Vlade Vojvodine, a do njega se može doći povećanjem proizvodnje žitarica, industrijskog bilja, voća i povrća i investiranjem u fabrike za preradu tih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: