Danijeli ulaže u Srbiji 500 mil EUR

Italijanska kompanija Danijeli, veliki proizvođač opreme i proizvodnih linija za industriju gvožđa i čelika, uložiće uskoro 500 miliona evra u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

00:07

Default images

Kako piše Blic, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak u Arilju da su pri kraju razgovori sa jednom kompanijom za proizvodnju čelika, koja će Srbiji omogućiti izvoz od 750 miliona evra.

"To će biti veliki doprinos i industriji Fijat i imaćemo zatvorenu sistem proizvodnje, a sa druge strane biće veliki doprinos izvozu, jer se radi o proizvodnji vrednoj između 750 miliona i milijardu evra, a u budućnosti i više ako se izmene okolnosti na tržištima", poručio je on. Italijanska grupa Danijeli, koja osim u matičnoj zemlji posluje u SAD, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Indiji, Tajlandu, Kini, Austriji, Vijetnamu i Japanu bavi se planiranjem, gradnjom i ugradnjom mašina i postrojenja u metalskoj industiji po sistemu ključ u ruke.

Danijeli pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika. Kompanija zapošljava 9.392 ljudi i prošle godine je ostvarila profit pre oporezivanja od 386 miliona evra.

Ulaganje italijanskog investitora u Srbiju vredeće pola milijarde evra i biće to najveća grinfild investicija do sada, najavljeno je ranije iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

U tom slučaju, Danijeli bi s proizvodnjom od 750.000 do milijardu evra godišnje učestvovao u srpskom izvozu sa više od 13 odsto, čime bi postao ubedljivo najveći pojedinačni izvoznik. Trenutno tu poziciju drži Železara Smederevo, bivši Ju-Es stil, koji učestvuje sa oko 10 odsto u ukupnom domaćem izvozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: