Srbija

Sreda, 25.01.2012.

14:34

UPS: Nejasnoće o Razvojnoj banci

Unija poslodavaca Srbije ukazala je brojne nedostatke u Predlogu zakona o Razvojnoj banci Srbije i ne garantuje kontrolu novca ove institucije.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Osnovni nedostaci predloženog zakona o RBS odnose se, prema oceni UPS, na nedostatak kontrole sredstava kojima će ta banka raspolagati, kao i nedovoljno definisane prioritete prilikom davanja kredita.

Dodaje se da buduća razvojna banka "treba da pospeši konkurenciju među poslovnim bankama, a ne da još čvršće utvrdi njihovu poziciju". Unija poslodavaca je ocenila da je nejasno koje privredne grane će kreditirati buduća razvojna banka i predložila je da se plan prioriteta napravi u saradnji sa privrednicima i menadžerima uspešnih malih, srednjih i velikih kompanija "koji najbolje znaju realne potrebe grana i mogućnosti izvoza na odredjena tržišta".

Sporan je i predlog, kako je istaknuto u saopštenju, da Vlada Srbije imenuje većinu članova nadzornog odbora razvojne banke.

"Potrebno je da banku vode eksperti u oblasti bankarstva i poznavaoci privrede u Srbiji. Njihov rad treba da kontroliše Državna revizorska institucija, a dodatni periodični tromesečni nadzor nad radom banke treba da ima i Narodna banka Srbije", predložila je Unija poslodavaca.

Jedna od primedbi odnosi se i na ulogu ministara u Nadzornom odboru banke jer je ovim zakonskim predlogom omogućen "značajan politički uticaj nad bankom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

10 h

Podeli: