Od oktobra lakša prijava zaposlenih

Od 1. oktobra bi trebalo da bude rešen problem teške i problematične procedure za prijavu zaposlenih, na koji je ukazao najveći broj privrednika

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

09:49

Default images

Ta procedura sada ne obuhvata samo odlazak na tri šaltera, nego i ručno popunjavanje ogromnog broja formulara i priloga, a od 1. oktobra taj problem biće rešen.

Rukovodilac Jedinice Vlade Srbije za sveobuhvatnu reformu propisa Andreja Marušić kaže da bi trebalo da "zaživi takozvani jedan formular koji će se prodavati, ili u Fondu PIO, ili u RZ ZO-u po izboru korisnika"

Marušić smatra da je potrebno unaprediti komunikaciju izmedju privrede i državne administracije i da će ta kancelarija omogućiti stalni prijem primedbi od privrede, ali i od građana, koji trpe zbog nepotrebnih procedura.

Ukoliko bi se sprovele sve preporuke Jedinice do kraja godine bile bi ostvarene ukupne uštede od oko 200 miliona evra na godišnjem nivou, navela je Marušićeva.
Ona smatra da postoji politička podrška za reformu propisa, ali da je "i dalje teško sprovesti određene stvari u strukturama koje se, jednostavno, odupiru promenama".

Marušićeva je navela da je "najviše problema" bilo sa procedurama Poreske uprave. Jedan od načina olakšavanja i naplate poreza jeste uvodjenje elektronskog prijema poreskih prijava, ali Poreska uprava je obrazložila da "nema kapacitete i odložila taj rok do 30. juna 2011. godine".

Ona je izrazila nadu da će u najskorijem roku biti usvojene izmene zakona o platnom prometu, koje sadrže nešto što je bitno, pre svega, za male privrednike, "a to je uplata takozvanog dnevnog pazara".

Uplata dnevnog pazara trebalo bi da se obavlja jednom nedeljno, "umesto na dnevnom nivou", jer to stvara ogromne troškove privredi, smatra Marušićeva. Dosadašnjom reformom propisa država je, kako je rečeno, uštedela 60 miliona evra, a do kraja godine, kako je najavio premijer Mirko Cvetković, taj iznos dostići će 180 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: