Srbija

Petak, 28.05.2010.

07:47

Kosovu 110 miliona evra od MMF-a

Kosovska vlada i Međunarodni monetarni fond postigli su sporazum za dobijanje kredita od 110 miliona evra, pod vrlo povoljnim uslovima.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kako je rekao kosovski premijer Hašim Tači, zahvaljujući sporazumu, Kosovo će imati privredni rast od šest odsto godišnje.

Tači je dodao da je sa MMF-om razvijen ekonomski razvojni plan koji predviđa uključivanje donacija od 210 miliona evra koje su pre dve godine obećali Evropska unija i Svetska banka.

Program sa MMF-om predviđa period od godinu do godinu, tokom kojeg će Kosovo iskoristiti kredit od 110 miliona evra. Deo programa obuhvata sprovođenje Zakona o radu, Zakona o ratnim veteranima i Zakon o penzijskom osiguranju.

Ovo je prvi kredit koji samoproglašene vlasti Kosova potpisuje sa nekom međunarodnom monetarnom organizacijom. Kosovo je prošle godine postalo član MMF-a i Svetske banke.

Prištinski mediji prenose izjavu premijera Kosova Hašima Tačija da se vlada obavezala da smanji budžetski deficit i da poboljša javne finansije i poresku administraciju. "Ovaj sporazum će pomoći ostvarivanju projekata od nacionalne važnosti, kao što su autoput, reforme u sektoru energetike i privatizaciju sektora telekoma", rekao je Tači.

Vođa delegacije MMF-a na Kosovu Jirgen Odenius rekao je da će kreditom kosovske institucije preuzeti mere za poboljšanje budžeta, kako bi stvorile fiskalnu stabilnost. Odenijusa dodaje i da, nasuprot činjenici da je na ekonomskom planu na Kosovu postignut napredak, i dalje ima velikih nesrazmera, što je rezultat niskog razvoja infrastrukture, posebno sistema transporta i energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: