Svet 3

29.05.2024.

8:29

Cena "metala budućnosti" ide na 40.000 dolara po toni?

Bakar je ključni metal za energetsku tranziciju.

Izvor: Poslovni dnevnik

Cena "metala budućnosti" ide na 40.000 dolara po toni?
Shutterstock/Flegere

Podeli:

Cena bakra na berzi mogla bi se učetverostručiti u narednih nekoliko godina na 40.000 dolara po toni budući da sve veća potražnja uzrokuje smanjenje globalnih zaliha tog crvenog metala, smatra Pjer Anduran, upravitelj hedž fonda specijalizovanog za ulaganje u sirovine.

Njegovo uverenje u rast cena pomogla je njegovom fondu Commodities Discretionary Enhanced, koji upravlja s 1,3 milijarde dolara imovine, da se oporavi od 55-postotnog gubitka prošle godine, zbog pogrešne opklade na pad cena nafte. Fond je ove godine porastao 83 posto zahvaljujući dobicima na širokom spektru sirovina, piše Financial Times.

Bakar je ključni metal za energetsku tranziciju. Njegova cena porasla je od početka godine gotovo 20 posto, dostigavši rekordnih 11.000 dolara po toni. Anduran, jedan od najpoznatijih svetskih trgovaca sirovinama, smatra da će cena nastaviti da raste jer se ponuda bori da održi korak s potražnjom.

“Idemo prema udvostručenju rasta tražnje za bakrom zbog elektrifikacije sveta, uključujući električna vozila, solarne ploče, vetroelektrane, ali i vojnu upotrebu i data centre”, rekao je Anduran FT-u.

“Mislim da bismo mogli dostići 40.000 dolara po toni u sledeće četiri godine ili tako. Ne kažem da će tu i ostati; na kraju ćemo dobiti odgovor na ponudu, ali će ta reakcija na ponudu trajati više od pet godina”, smatra.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: