Srbija

Četvrtak, 08.05.2008.

15:10

VW daleko od investicija u Srbiji

Vodeći nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) još nije ni blizu odluke o tome da li će i kada poslovno da se angažuje u Srbiji, prenosi agencija Beta.

Izvor: Beta

Default images

Portparol Folksvagena Kristof Adomat kaže da je ova kompanije "miljama udaljena od ovakve odluke". On je potvrdio da je delegacija koncerna nedavno boravila u Srbiji i informisala se o stanju u privredi i društvu. Ali, kako je dodao, posle toga nisu usledili nikakvi dalji koraci.

Iako portparol Folksvagena o tome nije govorio, nemački ekonomski analitičari procenjuju da je investiciona uzdržanost nemačke privrede vezana za neizvesnu situaciju oko parlamentarnih izbora koji će se održati u nedelju.

Privredni dnevnik Handelsblat piše da se strani ulagači povlače sa beogradske berze, kao i da je Dojče banka obustavila garancije za investicije u dve srpske firme koje se nalaze u procesu privatizacije. Šef Odbora nemačke privrede za istok Oliver Vik kaže da se "teško može sada predvideti kako će se ishod izbora u Srbiji odraziti na angažman nemačke privrede. U svakom slučaju, nemačka privreda je uvek podržavala evropske integracione proces i sa tim povezane reforme u Srbiji".

Vik je rekao da je "od posebnog značaja za razvoj privrednih odnosa Srbije i Nemačke Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji (SSP) potpisan 29. aprila". Prema procenama stučnjaka, upravo automobilska industrija je jedna od branši gde bi bio moguć veći angažman nemačke privrede.

Kada je reč o auto-industriji, u korist Srbije govori, "rastuća potražanja za vozilima na Balkanu, niski porezi, kao i niski troškovi energije i rada". Pored toga, Srbija je i članica zone slobodne trgovine CEFTA koji, uključujući i Ukrajinu i obuhvata prostor visokog privrednog rasta sa oko 80 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: