Srbija

Četvrtak, 31.08.2006.

11:56

Borba protiv inflacije

Posle višegodišnjih muka sa inflacijom iz Narodne banke stižu uveravanja da će inflacija do kraja godine biti ispod 10 odsto.

Izvor: B92

Default images

Guverner Radovan Jelašić naveo je da je cilj Narodne banke da ovogodišnja inflacija bude između sedam i devet odsto, a iduće godine u proseku šest odsto. Avgustovska inflacija bila je 0,7 odsto, a u prvih osam meseci ukupno 6,3 odsto, objavio je danas Zavod za statistiku. U saopštenju se navodi da su troškovi života u avgustu bili viši 0,3 odsto nego u julu i 5,3 odsto viši nego decembra 2005.

Vladimor Gligorov sa bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije kaže za B92 da je realno očekivati, ako se gleda inflacija između decembra prošle i decembra ove godine, da inflacija bude između devet i 10 odsto. "Ako se gleda godina na godinu, onda je realno oko 13 odsto, a ako dođe do jesenjeg ubrzanja inflacije, onda se može očekivati između 13 i 15 odsto. Kada se inflacija smanjuje, prosečna inflacija se smanjuje nešto sporije nego marginalna inflacija", kaže Gligorov.

"Treba reći i da se kursom evra dosta manipuliše. Ranijih godina su politika kursa i inflacija bili u funkciji finansiranja budžeta, koji je značajnim delom finansiran iz inflacije. Sada, međutim, nema problema s prilivom sredstava iz inostranih izvora, iz privatizacije, pa inflacija može biti stavljena pod kontrolu. Ako to i bude urađeno, onda se može očekivati i pozitivan efekat na stabilnost kursa jer tada, s obzirom na značajan priliv novca iz inostranstva, ne treba očekivati poremećaje u smislu pada kursa", kaže Gligorov.

Avgustovska inflacija 0,7

Inflacija u Srbiji u avgustu bila je 0,7 odsto, a u prvih osam meseci ukupno iznosi 6,3 odsto, objavio je Zavod za statistiku. Poljoprivredni proizvodi u avgustu pojeftinili su za 6,2 odsto, a kretanje cena povrća i voća ocenjeno je kao uobičajeno za ovaj period godine.

Industrijski prehrambeni proizvodi u avgustu su poskupeli za 0,7 odsto. U odnosu na jul cene pića u proseku su povećane za 0,9 odsto, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 1,2 odsto, a cene usluga u proseku su porasle za 0,8 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: