Srbija

Nedelja, 20.09.2020.

13:10

Loša godina za papriku, da li to znači skuplji ajvar?

Loši vremenski uslovi ovoga leta uticali su na manji rod paprike i visoku cenu. Proizvođači čuvenog leskovačkog ajvara zato ne očekuju rekordnu godinu.

Izvor: RTS

Loša godina za papriku, da li to znači skuplji ajvar?
Foto: Depositphotos, librakv

Važno im je da stalni kupci budu zadovoljni, pa ajvar neće poskupeti, a oko 10.000 tegli pripremiće i za trgovine, piše RTS.

Kad sezona počne sve se podređuje pripremi ajvara.

Stevan je odložio diplomu Pravnog fakulteta i uključio se u porodični posao. Gazdinstvu Petrović valja napraviti 6.000 tegli leskovačkog specijaliteta. Stevan iz Udruženja "Leskovački ajvar" kaže da diploma može da čeka a ajvar ne može.

Diplomirani ekonomista Bojan Rajković sedmu godinu sredinom septemba staje pored šporeta. O ovom putu nije sanjao tokom studija. Stigao je sa ženidbom.

"Težak posao jeste, ali ako se napravi dobra organizacija može da se živi dobro od toga", poručuje Rajković, direktor preduzeća u Vlasotincu

Zet i šurak, inače pravnik, danas zajedno vode firmu.Ove godine udvostručiće proizvodnju, a zaštićeni leskovački ajvar prvi put će se naći i na policama jednog od najvećih stranih trgovinskih lanaca u Srbiji.

Milan Petrović iz Udruženja "Leskovački ajvar" kaže da je mao želju da uspe i da se čuje za njega i njegovu porodicu u Srbiji.

Proizvođači ne pamte ovako lošu godinu za papriku. Uz manje kiše i više sunca, rod i kvalitet bili bi bolji, a cena znatno niža. Kažu, strpljivo i dugo građena reputacija ne sme da se naruši.

Predsednik Udruženja "Leskovački ajvar" Stevica Marković smatra da repoznatljivost ne znači ništa, ako se na tržištu nisu dokazali kvalitetom.

"To je i ono što je primarno kod mene i kod članova u Udruženju, da sačuvamo kvalitet na uštrb kvantiteta. Smanjićemo proizvodnju ali kvalitet ne sme to da trpi", ističe Marković.

Uz velika ulaganja ima proizvođača zadovoljnih prinosom paprike. Na imanju porodice Filipović u Navalinu kod Leskovca u jeku druga berba.

Marko Filipović očekuje preko četiri vagona paprike. Kaže da su uslovi bili loši ali su je više puta prskali i tako je održali.

Podneblje i tradicija tajna su jedinstvenog ukusa i mirisa koji će se širiti leskovačkom kotlinom bar još mesec i po dana. Samo da mraz ne preduhitri povrtare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: