Srbija

Četvrtak, 07.07.2016.

17:13

Najveći oproštaj ikad: RTB Boru otpisana milijarda

Privredni sud u Zaječaru usvojio je unapred pripremljeni plan reogranizacije četiri preduzeća u sastavu RTB Bor, saopštila je ta kompanija.

Izvor: RTS

Najveći oproštaj ikad: RTB Boru otpisana milijarda
Foto: Thinkstock

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski naveo je da je otpisano 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, odnosno oko milijradu evra duga RTB-a, prenosi RTS.

U program restrukturiranja duga od 1,2 milijarde evra uključeni su Matično preduzeće, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije.

Rudarsko topioničarski basen Bor (arhivska fotografija)

Ovo restrukturiranje vredno 1,2 milijarde evra, predstavlja najveće finansijsko restrukturiranje u Srbiji ikada.

"Ovo je istorijski trenutak za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Hvala Vladi Srbije što je svojim propisima omogućila da kroz UPPR izađemo iz restrukturiranja kao novo, jedinstveno državno preduzeće", rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je naveo da je otpisano 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, odnosno oko milijradu evra duga RTB-a.

Objasnio je da će preostalih 10 odsto duga biti isplaćeno u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda.

Po njegovim rečima, RTB uredno izmiruje kredit za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline i do sada je otplaćeno 46 miliona dolara te pozajmice kanadske EDC banke.

Obezbeđana potraživanja od RTB-a će na osnovu UPPR-a biti pretvorena u kapital države Srbije.

RTB je jedno od stateških preduzeća čija je zaštita od naplate duga prestala krajem maja i da nije postignut dogovor većine poverilaca preduzeće bi moralo da ide u stečaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

23 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: