Region

Četvrtak, 01.04.2021.

09:36

Počeo prenos deonica: Kome odlazi Merkator?

U utorak 30. marta započeo je postupak prenosa akcija Poslovnog sistema Merkator (Mercator) na Fortenova grupu.

Izvor: Indikator.ba

Počeo prenos deonica: Kome odlazi Merkator?
Foto: EPA, ANTONIO BAT

Akcije koje je Sberbanka imala u poslovnim sistemima Merkator zamenjene su za udele u Fortenova grupi te je na Fortenova grupu preneto 18,53 posto deonica Merkatora. Udeo Sberbanke u vlasništvu Fortenova grupe time je narastao na 44 posto.

"Početak prenosa deonica Merkatora na Fortenova grupu i prodaja Poslovnog područja Zamrznuta hrana, koja je zaključena u ponedeljak, deo su optimizacije portfolija Fortenova grupe koja je usmerena na jačanje kapitalne strukture i konsolidaciju ključnih područja u kojima je Fortenova grupa tržišni lider. Kada započeti postupak transfera deonica Merkatora na Fortenova grupu bude završen, Fortenova grupa će s Merkatorom biti neupitni regionalni tržišni lider u maloprodaji, koji će imati znatne kapacitete za ulaganja i dalji rast", rekao je Fabris Peruško, komentarišući početak postupka prenosa deonica Merkatora, piše portal Indikator.

Peruško je takođe naglasio kako su kompanije Fortenova grupe u pandemijskoj godini bile ključne za osiguranje snabdevanja kupaca na tržištima na kojima posluju, zahvaljujući i hiljadama velikih i malih, domaćih i stranih dobavljača s kojima kompanije Fortenova grupe imaju dugotrajne i stabilne odnose.

"Predstojeća integracija Merkatora s maloprodajom Fortenova grupe je velika prilika za sve ključne dobavljače", istakao je Peruško, nadovezujući se na u sredu objavljen izveštaj slovenskog poverenika u Merkatoru, koji je potvrdio potpunu usklađenost poslovanja Merkatora sa slovenačkim Leks Mercatorom.

U izveštaju je istaknuto kako je Merkator svojim strateškim slovenačkim dobavljačima ponudio mogućnost potpisa dugoročnih ugovora o saradnji, koje su potpisali svi oni koji su u takvim ugovorima našli svoj poslovni interes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: