Region

Ponedeljak, 08.03.2021.

09:53

Moratorijum na kredite za uzgoj lama i kamila - u Crnoj Gori

CBCG je objavila spisak 111 ugroženih delatnosti koje imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita do kraja avgusta.

Izvor: vijesti.me

Moratorijum na kredite za uzgoj lama i kamila - u Crnoj Gori
Foto: Lisa Stelzel/Shutterstock

Na spisku se nalaze uzgajivači žita, pirinča, lubenica, šećerne trske, duvana, grožđa, jabučastog i koštunjavog voća, gajenja ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća, uljanih plodova, biljaka za pripremanje napitaka, začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja, ostalih višegodišnjih viljaka i sadnog materijala.

Na spisku se nalazi uzgoj muznih krava, drugih goveda i bivola, konja i drugih kopitara, svinja, živine, ovaca i koza... ali i - kamila i lama.

Centralna banka Crne Gore je prošle nedelje usvojila novi paket mera pomoći građanima i privredi kojim je proširila spisak delatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita, na koji su dodali sve delatnosti iz poslednjeg seta mera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama, prenose Vijesti.

Moratorijum se može iskoristiti ako korisnik na kraju decembra 2019. godine nije imao kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana.

Na spisku se nalaze i uslužne delatnosti gajenje useva i zasada, pomoćne delatnosti za uzgoj životinja, aktivnosti posle žetve i dorada semena.

Pravo na moratorijum imaju delatnosti - lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti, gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti, seča drveća, sakupljanje šumskih plodova, osim drveta, uslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom, morski ribolov, slatkovodni ribolov, morska akva-kultura i slatkovodna akva-kultura.

Na spisku je i železnički prevoz putnika, međumesni, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, taksi prevoz, ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju, pomorski i priobalni prevoz putnika, prevoz putnika unutrašnjim plovnim putevima, prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, vazdušni prevoz putnika, vazdušni prevoz tereta, uslužne delatnosti u vazdušnom saobraćaju, hoteli i sličan smeštaj, odmarališta i slični objekti za kraći boravak...

CBCG omogućila je olakšice i za delatnosti umnožavanje snimljenih zapisa, proizvodnja ostalih organskih hemikalija, sredstava za lepljenje, ostalih obojenih metala, elektronskih elemenata, ostalih mašina - alatki, izgradnja brodova i plovnih objekata, čamaca za sport i razonodu, imitacije nakita i srebrnih proizvoda, igara i igračaka, popravka i održavanje brodova i čamaca Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila..

Na spisku su i delatnosti smeštajnih ustanova s medicinskom negom,socijalno staranje u smeštajnim ustanovama za lica s teškoćama u razvoju, duševno obolele osobe i osobe s bolestima zavisnosti, rad ustanova za stara lica i lica s posebnim potrebama, ostali oblici socijalne zaštite sa smeštajem, socijalna zaštita bez smeštaja za stara lica i lica s posebnim potrebama...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: