Utorak, 22.01.2008.

14:10

Veliki potresi na svetskim berzama

Evropske i azijske berze početkom ove nedelje su uzdrmane velikim padom vrednosti akcija, u strahu od ozbiljne recesije u SAD.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Ipak, glasine o smanjenju kamatnih stopa su preokrenule trgovanbje na evropskim berzama. Informacije na tržištu govore da bi kamatne stope mogli da smanje i FED i Evropska centralna banka, kao i britanska i švajcarska centralna banka, kažu analitičari.

Zahvaljujući tome londonski FTSE indeks je trenutno u plusu 0,35 posto, a frankfurtski DAX smanjio je gubitak na 2,5 posto, nakon jutrošnjeg pada u minus od četiri posto. Takođe, i FTSEurofirst 300 indeks u minusu je svega 0,8 posto, nakon što je jutros pao 3,6 posto.

Glavni evropski indeksi akcija jutros su bili u padu od 2,6 do 3,1 odsto, posle jučerašnjeg šestoprocetnog pada, što je bilo najveće dnevno smanjenje još od terorističkih napada na ciljeve u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine.

Paneveropski indeks akcija FTSEurofirst 300 izgubio je od početka ove godine oko 15 odsto vrednosti i sada je blizu 22 procenta ispod najvišeg godišnjeg nivoa, zabeleženog proteklog leta.

Između tri i sedam procenata izgubili su juče ključni indeksi na berzama u Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Kanadi. Crn dan su imale naročito evropske berze. Indeks FTSE100 u Londonu je pao za 5,5 odsto, DAKS u Frankfurtu za 7,2 odsto, dok je pad u Parizu bio 6,8 odsto.

Gubitak na te tri najveće i najznačajnije berze u Evropi bio oko 350 milijardi dolara, što je suma koja odgovara bruto nacionalnom proizvodu Grčke i Mađarske zajedno.
Glavni indikator kretanja cena akcija na berzi u Tokiju, Nikei indeks, opao je danas u zaključnom poslovanju 5,7 odsto, na najniži nivo u 28 meseci, zabeleživši istovremeno najviši dnevni pad od septembra 2001.

Juče je Nikei indeks, koji meri prosečnu vrednost akcija 225 vodećih domaćih firmi, opao takodje snažno, a tržišni analitičari procenjuju da se gubici vlasnika kompanija, zbog pada cene vrednosnih hartija od početka ove sedmice, mogu meriti desetinama milijardi dolara.

Juče je u Honkongu indeks Hang Seng izgubio 5,5 odsto vrednosti, što je najdramatičniji pad vrednosti te kvote još od terorističkih napada u Americi 11. septembra 2001.

Veoma visok pad cena akcija zabeležen je tokom jutrošnje trgovine i na berzama u Kini i Indiji, gde su glavni indeksi "srozani", u odnosu na jučerašnji zakljčni nivo, u rasponu od osam do iznad 11 odsto. Oštra silazna korekcija vodećih indeksa akcija zabeležena je istovremeno i na južnokorejskom tržištu i na više drugih regionalnih berzi, uključujući i efektno tržište u Australiji.

Pad posledica problema u ekonomiji SAD

Iako se najnovija kriza na finansijskim tržištima pripisuje delom problemima u lokalnim ekonomijama, analitičari tvrde da najveće zasluge treba pripisati strahu od ekonomske recesije u Sjedinjenim Američkim Državama, ključnom uvozniku za brojne svetske ekonomije. Pored toga, strani investitori su uložili značajna sredstva u američke kompanije.

Problemi u američkoj ekonomiji isplivali su na videlo uz krizu na tržištu nekretnina i u hipotekarnom kreditnom sektoru krajem prošle godine. Cene kuća pale su u Sjedinjenim Državama tokom protekle godine prvi put od velike ekonomske krize 30-ih godina prošlog veka.

Talas gubitaka kuća se nastavlja, a javne aukcije su sve više uobičajena pojava. Analitičari smatraju da bi kriza na tržištu nekretnina u Americi mogla da potraje do 2009. godine.

Širom Amerike broj kuća koje su vlasnici izgubili zbog nemogućnosti da otplaćuju svoje hipoteke dostigao je rekordni broj u poslednje tri decenije. Ministar finansija Henri Polson predstavio je nedavno vladin plan pomoći, a predsednik Džordž Buš je predložio plan za stimulisanje ekonomije vredan 145 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: