Ponedeljak, 18.01.2021.

12:21

Turci traže srpsku malinu, borovnicu i jagode

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Turske razvojne agencije TIKA razgovarali su o plasmanu srpske maline, borovnice i jagode u tu zemlju.

Izvor: Tanjug

Turci traže srpsku malinu, borovnicu i jagode
Foto: Shutterstock/Guzel Studio

Na sastanku je razmatrana mogućnost proizvodnje industrijske jagode, o čemu su krajem decembra u Ankari razgovarali ministri poljoprivrede Srbije i Turske Branislav Nedimović i Bekir Pakdemirlija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svom sajtu.

Državni sekretar Senad Mahmutović i direktor Uprave za zašitu bilja Nebojša Milosavljević razgovarali su sa direktorom TIKA u Srbiji Čaglom Gultekin Tosbat o planovima buduće saradnje.

Akcenat je stavljen na moguće zajedničke projekte u oblasti stočarstva i voćarstva.

Mahmutović je ovom prilikom rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline.

"Prema poslednjim podacima, izvoz srpskog strateškog voća premašio je 215 miliona evra u 2019. imajući u vidu dobru cenu prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu za očekivati je još bolji rezultat u 2020", rekao je on.

Srbija je u 2019. izvezla 2.530 tona u vrednosti 7,2 miliona evra. Podsećaju u ministarstvu da je u 2019. u Srbiji borovnica bila zastupljena na 1.612 hektara.

Očekuju mnogo veću proizvodnju i površine pošto je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica.

Ministarstvo poljoprivrede podseća da upravo subvencioniše takve investicije.

Sagovornici su na sastanku ocenili da je dosadašnja saradnja bila uspešna i najavili su da će obe strane raditi na realizaciji predloženih idejnih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: