Sreda, 04.09.2019.

18:56

Evrostat: Hrvatska ima najveći pad u EU

Hrvatska je u julu zabeležila najveći pad prometa od trgovine na malo na mesečnom nivou među zemljama Evropske unije.

Izvor: Poslovni dnevnik

Evrostat: Hrvatska ima najveći pad u EU
Foto: Depositphoto, artalis, 40920767

Manju sklonost potrošnji pokazali su i potrošači na nivou Unije, pokazale je u sredu analiza Evropske statističke službe.

U junu je promet od trgovine na malo u Hrvatskoj, na mesečnom nivu pao za 3,3 odsto u odnosu na jun kada je skočio 6,8 odsto, pokazao je izveštaj Evrostata, prenosi Poslovni dnevnik.

U grupi zemalja s najvećim padom potrošnje u julu, Evrostat na temelju raspoloživih podataka izdvaja i Nemačku i Belgiju, gde je promet u maloprodaji smanjen 2,2 odnosno 1,4 odsto.

Najveći rast prometa beleži Irska za 1,9 odsto, a sledi Slovenija s 1,2 odsto, te Bugarska i Malta, s po jedan posto većim prometom u maloprodaji.

Na nivou EU promet u maloprodaji u julu je pao za 0,5 odsto u odnosu na jun kada je prema revidiranim Evrostatovim procenama porastao 1,3 odsto.

U evrozoni promet je pao za 0,6 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,2 odsto u junu.

Evropljani su u julu osetno manje posećivali prodavnice odeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se evidentiralo u padu prometa u maloprodaji tom vrstom proizvoda za 2,5 odsto u EU, te za 3,2 odsto u eurozoni.

U EU je blago porastao samo promet po poštanskim i narudžbama putem interneta, za 0,3 odsto, pokazuje izveštaj Evrostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u evrozoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: