Četvrtak, 16.11.2017.

10:36

SB: Rast BDP-a Srbije 2%, zaposlenost veća 4,3%

Ekonomski rast u Srbiji, kao najvećoj privredi na Zapadnom Balkanu, prema očekivanjima bi u 2017. godini trebalo da uspori na 2,0 procenta.

Izvor: Tanjug

SB: Rast BDP-a Srbije 2%, zaposlenost veća 4,3%
Foto: Thinkstock

Razlog je oštra zima koja je pogodila sektore poljoprivrede i građevinarstva, saopštila je Svetska banka.

Uprkos lošoj poljoprivrednoj sezoni i usporavanju sveukupnog rasta, zaposlenost u zemlji je povećana za 4,3 procenta, prema najnovijem redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan, predstavljenom u Kancelariji te međunarodne finansijske institucije u Beogradu.

Rast BDP Srbije će u 2018. godini dostići 3,0 odsto, a u 2019. će ubrzati na 3,5 procenata.

Očekuje se da će regionalni rast u 2017. godini dostići 2,6 procenata. Do juna ove godine otvoreno je 230.000 radnih mesta, što predstavlja porast od 3,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Uprskoj visokoj nezaposlenosti u šest ekonomija regiona, stope zaposlenosti su se vratile na nivo pre 2008. godine u Albaniji, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Više od polovine novih radnih mesta u regionu otvoreno je u privatnom sektoru.

Izveštaj predviđa povećanje regionalnog rasta na 3,3 procenta u 2018. godini i 3,6 u 2019. godini.

“Ohrabruje činjenica da se deceniju nakon globalne finansijske krize zaposlenost konačno vraća na nivoe pre krize u većem delu regiona”, kazala je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Linda Van Gelder.

Investicije su podstakle značajan rast u Albaniji, Kosovu* i Crnoj Gori, dok je potrošnja donela stabilan rast u BiH.

U srednjem roku bi porast potrošnje i investicija, i oporavak poljoprivredne proizvodnje, trebalo da podstaknu rast u Srbiji i pomognu otvaranju novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: