Svet

Utorak, 13.07.2010.

08:27

Rast britanskog BDP-a 0,3 odsto

Britanska nacionalna statistička služba (ONS) potvrdila je da je ekonomija u prva tri meseca ove godine porasla po istoj stopi kao što je prvobitno procenjeno.

Izvor: Tanjug

Default images

Ta agencija je potvrdila da je Britanija izašla iz recesije u četvrtom kvartalu 2009, kada je ostvaren rast od 0,4 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Statistika je procenu rasta britanskog BDP-a u prvom kvartalu zadržala na nerevidiranih 0,3 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i na 0,2 odsto na godišnjem nivou, u skladu s prognozama analitičara.

Nacionalna statistička služba je, u okviru svoje velike godišnje revizije podataka o BDP u prethodnim kvartalima, saopštila da je britanska ekonomija oslabila 6,4 odsto u periodu od drugog tromesečja 2008. do trećeg kvartala 2009. godine.

Taj pad je bio najveći od početka praćenja kvartalnih podataka u 1955. i doprineo je gubitku ukupno 22 milijarde funti iz britanske ekonomije, dve milijarde funti više nego što je prvobitno procenjeno.

Posebni podaci statistike pokazuju da proizvodnja usluga u Britaniji u aprilu opala 0,3 odsto, što je u skladu sa istraživanjem privatnog sektora koje ukazuje na negativne posledice erupcije vuklana na Islandu.

Podaci o tekućim plaćanjima u prvom kvartalu pokazuju da je britanski deficit sa drugim zemljama u poslednja tri meseca 2009. povećan na 9,628 milijardi funti, što je gotovo dva puta više nego što se očekivalo, u poređenju sa viškom od 521 miliona funti u četvrtom kvartalu 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

18 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: