Tri lica u zatvoru zbog Lore

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2004.

10:01

Default images

U vojnom zatvoru ratne luke Lora u nalazi se troje osumnjičenih za ratne zločine počinjenje 1992.

Oni su u zatvoru nakon što je vrhovni sud Republike Hrvatske u ponedeljak doneo odluku o pritvoru osmorice bivših vojnih policajaca optuženih za ratne zločine počinjene 1992. godine.

Vrhovni sud je žalbu Državnog tužilaštva kojom se tražio pritvor za optuženike usvojio još krajem devetog meseca, prenosi za B92, Pero Jurišin. Državno odvetništvo se bilo žalilo na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o nepotrebnosti pritvora za optuženike. Vrhovni sud je, osim teških okolnosti kaznenog dela, cenio i činjenicu da su trojica optuženika u procesu koji je pre dve godine završen oslobađajućom presudom i kojeg je vodio sudac Slavko Lozina, bili u bekstvu.

Vrhovni sud je svoju odluku splitskom Županijskom sudu dostavio tek juče – u ponedeljak i to na kraju radnog vremena. Na osnovu te odluke o pritvoru, policija je u ponedeljak u popodnevnim satima počela privođenje optuženika. U zatvoru Bilice nalaze se Anđelko Botić, Ante Gudić i Tonči Vrkić, dok branitelj Emilija Bungura ne želi potvrditi da se njen branjenik nalazi u zatvoru. Uprava zatvora se pak ne želi o tome izjasniti.

U međuvremenu je određen i treći član sudskog veća koje će voditi novo suđenje. Uz suce Josipa Čulu i Nevena Cambija imenovana je Spomenka Tonković, sutkinja Kaznenog odjela Županijskog suda, koja je postavljena i za predsednicu vijeća. Reč je o posebnom veću uspostavljenom za suđenje za ratne zločine. Smatra se da je sutkinja Tonković vrlo dobra i pedantna, te se očekuje da će ona do kraja godine sazvati prvu raspravu.

Prvostepenu oslobađajuću presudu izrečenu 2002. godine, Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je u avgustu. Kroz "Loru" je 1991. i 1992. godine, prošlo preko hiljadu logoraša, uglavnom srpskih civila i rezervista JNA iz Splita i okoline, tadašnje Jugoslavije, kao i BiH. Prema podacima Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, u ovom vojnom zatvoru tada je nestalo najmanje 70 logoraša o kojima se do danas ništa ne zna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: