Šarl Aznavur je stvarao pesme za ljude koji su sposobni da sanjare i njima razbijao tabue

Bio je obožavan u celom svetu, a njegova pesma "La Boheme" bila je jedan od prepoznatljivih otisaka šansone za sva vremena. Njegove pesme izvodili su Lučano Pavaroti, Andrea Bočeli, Rej Čarls, Frenk Sinatra, a osim muzikom, bavio se i glumom, pa snimio više od 60 filmova.

Kultura

Izvor: Sanja Æulibrk

Četvrtak, 01.10.2020.

13:45

Šarl Aznavur je stvarao pesme za ljude koji su sposobni da sanjare i njima razbijao tabue
Foto: Gettyimages/Keystone

Čuveni francuski pevač, kompozitor i glumac Šarl Aznavur ostaće zapamćen po jedinstvenom tenoru koji sa lakaćom postiže najdublje i najteže tonove i po melanholičnoj boji glasa. Glumio je u preko 60 filmova, komponovao oko 1 000 pesama i prodao preko stotinu miliona nosača zvuka.

Rođen u Parizu od jermenskih roditelja kao Šahnur Varinag Aznavurjan, često je nazivan francuskom verzijom Frenka Sinatre. Njegova karijera trajala je duže od 80 godina, a počela je kada je imao devet godina.

Si-En-En ga je 1998. proglasio ’''Zabavljačem veka'', a 2017. godine je dobio zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih. ''Moj otac je bio posvećen svojoj muzici. Bio je izuzetno vredan čovek. Kao kompozitor i kao interpretator. Film između ostalog pokazuje kontekst vremena u kojem je stvarao u kojem su ljudi još bili sposobni da sanjare i imali nadu da će doći još lepši, bolji i sigurniji period za čovečanstvo. Šarl je svetu kroz svoju muziku doneo nešto novo. Sentiment prepun nade koji je izmedju ostalog ispunjavalo jermensko muzičko nasledje i talenat za pisanje ljubavnih pesama', rekao je Miša Aznavur i dodao publika i danas obožava muziku njegovog oca jer je na istinit način pisao o ljubavi, prenosi Blic.

Pevao je za predsednike država, pape i kraljevske porodice, kao i na mnogobrojnim humanitarnim događajima.

Njegove pesme zasnovane su na iskustvu odrastanja u imigrantskoj porodici. Takođe, pisao je o različitim tabuima, kao i o braku, homoseksualnosti, muškom izražavanju emocija…

Bio je i politički aktivan, pa je, između ostalog, 1992. godine za vreme predsedničkih izbora u Francuskoj pozvao narod da peva javno Marseljezu – u znak protesta protiv desničarskog kandidata Žan-Marija le Pena.

Takođe, Aznavur se snažno borio za zaštitu autorskih prava umetnika, autora i kompozitora.
Foto: Gettyimages/Reg Lancaster
Ženio se tri puta i ima šestoro dece. Čuveni francuski pevač, kompozitor i glumac Šarl Aznavur preminuo je 1. oktobra 2018. u 94. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: