Ministar: NP dobija novi Upravni odbor, a redovnog direktora za tri meseca

Vlada je juče smenila upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića na njegov lični zahtev. Na mesto vršioca dužnosti upravnika postavljena je rediteljka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Ivana Vujić. Time je završena jednomesečna kriza koja je vladala u Nacionalnom teatru. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević jutros je za Televiziju Prva rekao da će biti izabran novi Upravni odbor pozorišta koji treba da raspiše konkurs za novog direktora ove institucije. To znači, kaže on, da će Narodno pozorište u roku od tri meseca imati direktora u redovnom stanju.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

09:57

Ministar: NP dobija novi Upravni odbor, a redovnog direktora za tri meseca
FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Dejan Savić juče je rekao da nije podneo ostavku, a mediji su objavili da ga je Vlada istog dana smenila na lični zahtev. Time se stekao utisak da je na njega izvršen neki vid pritiska, što je ministar Vukosavljević negirao jutros. On je rekao da su njih dvojica pre petnaestak dana imali razgovor u četiri oka, ali nije želeo da se izjašnjava o sadržaju tog razgovora. Kaže, misli da je Savić ovom odlukom povukao pametan potez.

"Mislim da je to potez koji je usmeren ka dobrobiti ustanove kulture Narodnog pozorišta koja je jedna od najvažnijih ustanova kulture u državi i da je ta njegova odluka razumna", izjasnio se on.

Kada su glumci održali jednočasovni štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, na njihovom skupu pojavio se i ministar Vukosavljević. On kaže da njegov dolazak nije značio svrstavanje ni na jednu stranu, niti pružanje podrške bilo kome. Rekao je da je svojim dolaskom želeo da umiri situaciju i spreči probleme koji su mogli da nastanu, prema informacijama koje su prethodno dobili.

Vukosavljević je jutros najavio da će Nacionalni teatar dobiti novi Upravni odbor, mada je predsednik UO Aleksandar Gatalica već podneo ostavku. Kako je istakao ministar, pojedini članovi UO pokazali su se kao veliko razočaranje, ali nije želeo pojedinačno da ih imenuje jer, kaže, oni nastupaju kao kolektiv.

Na mesto vršioca dužnosti upravnika NP-a Vlada je postavila rediteljku Ivana Vujić, koja ja bila predlog Ministarstva kulture.

"Zadatak novog vršioca dužnosti je da zajedno sa upravnim odborom raspiše i sprovede konkurs za direktora Narodnog pozorišta, jer mi ne želimo da dozvolimo da se u našim ustanovama kulture dužnosti vrše na osnovu v. d. stanja", objasnio je Vukosavljević.

On je rekao da će Vlada na narednoj sednici zameniti Upravni odbor koji će zajedno sa Vujićevom raspisati konkurs za redovnog upravnika.

"To je standardni postupak. Recimo da će od današnjeg dana, ja pretpostavljam, u roku od tri meseca, Narodno pozorište dobiti svog direktora na redovnom konkursu", istakao je on.

Ministar je pojasnio da će pravo da se prijavi na redovan konkurs imati i Ivana Vujić, koja je sada u v. d. stanju.

"Ministarstvo kulture ima puno poverenje u gospođu Ivanu Vujić. Ona ima veliko iskustvo i međunarodno i domaće. Ona je osoba velikog ugleda i u svetu i u tim krugovima, kao i u Narodnom pozorištu i na Fakultetu dramskih umetnosti. Tako da verujemo da smo izabrali osobu koja će moći da rukovodi kriznom situacijom i da da značajan doprinos stabilizaciji okolnosti u Narodnom pozorištu", istakao je.

Na pitanje da li je ona bila predlog glumaca, a ne samo Ministarstva kulture, ministar Vukosavljević kaže da ne zna koji su bili predlozi glumaca, kao i da je bilo raznih spekulacija u „bulevarskoj“ i ozbiljnoj štampi o tome ko će doći na ovo mesto.

"Mi smo se u ovoj situaciji ponašali oprezno i, čini mi se, razumno", rekao je on.

On je istakao da ovim potezom nisu rešeni svi problemi Nacionalnog teatra. Kaže da misli da ova institucija ima dovoljno novca, ali da mora da se vidi kako se tim novcem rukovodi.

Za 2018. godinu NP je dobilo preko milijardu dinara, kako kaže ministar. Od te sume, objašnjava on, oko 115 miliona je bilo izdvojeno za programske aktivnosti Opere, Drame i Baleta.

"Prema tome, mislim da je to dovoljno. Ima tu možda viška zaposlenih, ima tu različitih stvari. Obavljaju se građevinski radovi, trebalo je možda da budu prošle godine otpočeti i završeni. Nisu – iz razloga koji su, opet, proceduralni – tenderi, javne nabavke... Tu je trebalo malo više čvrstine", rekao je ministar.

On je naglasio da javnost i mediji na treba da budu upereni protiv Dejana Savića koji je bio na ovoj funkciji poslednjih šest godina i da je pozorište u tom periodu doživelo dosta različitih uspeha.

"Neki incident koji dovede do krize, povuče iz dubine okolnosti i različite stvari koje je trebalo rešavati ranije. Znači, Dejan Savić nije krivac. Naravno, on je odgovoran i za uspehe i za neuspehe", istakao je Vukosavljević.

Kada je u pitanju smena direktora Drame Željka Hubača, Vukosavljević kaže da je Savić formalno gledano imao prava da ga smeni. Dodaje i da je Ministarstvo, sa druge strane, možda smatralo da to nije dobra odluka.

"Četiri godine je radio gospodin Hubač, postizao je lepe uspehe i mi smatramo da možda nije bilo razloga za tu smenu. Dejan Savić je postavio direktora Drame, tako da je on imao prava da to uradi", rekao je ministar.

Za TV Prva govorili su jutros i smenjeni direktor Drame Željko Hubač i predsednica Sindikata Drame Narodnog pozorišta Ivana Nenadović.

Hubač je kazao da ne bi želeo da se izjasni povodom pitanja da li bi se sada vratio na funkciju jer ni prvobitna pitanja nije mnogo komentarisao. Odgovorio je da nije ni mogao da zamisli da će njegovo gostovanje u emisiji sa Mirelom Krajinović na kraju imati ovakav epilog, kao i da je veoma važno što su neki vrlo bitni problemi pozorišta sada razjašnjeni na ovaj način.

"Ono što je meni jako važno jeste što smo došli u situaciju da u tom nekom foto finišu možemo da realizujemo sve svoje međunardone obaveze. Tu pre svega mislim na gostovanje teatra iz Budimpešte u našem teatru. Nakon toga imamo veoma važan festival u Klužu", rekao je Hubač i dodao da je cela ta situacija trajala veoma dugo i da je svima njima izazvala određenu vrstu mučnine i nelagode.

Ivana Nenadović istakla je da su snovi sindikata su poboljšanje uslova na radu, prava i obaveza zaposlenih i poslodavaca, kao i da kadrovska promena niti predlaganje kadrovskih rešenja nisu u domenu sindikata.

"Ono što sindikat nastavlja da radi jeste da se zalaže za spisak naših zahteva, iz kojih je proizašla smena kao krajnnji zahtev. Ovo jeste prvi korak ka rešavanju glavnih problema i ja se nadam da ćemo sa novom upravom moći konstruktivno da rešavamo probleme", naglasila je ona dodavši da vršilac dužnosti nije glavno rešenje, već redovni upravnik.

Ona kaže da je važno da se motivišu kvalitetni ljudi koji bi se prijavili na konkurs za mesto novog upravnika Narodnog pozorišta.

Nenadovićeva je potvrdila da će se 22. novembra održati planirana proslava povodom 150. godišnjice Narodnog pozorišta i da će se tom prilikom dodeliti priznanja i nagrade i da će pojedine njihove kolege da se isprate u penziju.

"Svakako će biti Dan pozorišta jer u tome jeste suština – Narodno pozorište", zakljičila je Ivana Nenadović.

Ministar Vukosavljević je dodao da u ovoj situaciji ne treba da bude pobeđenih i pobednika već da jedini pobednik treba da bude Narodno pozorište jer su njegovi interesi najvažniji.
Podsećamo, sve je počelo "aferom zečica" kada je Mirela Krajinović, bivša Plejbojeva zečica, izjavila da se bavi promocijom Narodnog pozorišta kroz svoj magazin "Gloub internešenel". Ispostavilo se da ona zaista ima ugovor sa pozorištem i da je taj ugovor potpisao Savić, što je on prethodno negirao.

Nedugo nakon zajedničkog gostovanja Mirele Krajinović i direktora Drame Željka Hubača u emisiji Prve televizije 9. oktobra, kao i njegovih kritika u Politici na račun repertoara u jubilarnoj 150. sezoni, Hubač je smenjen sa ove funkcije. On je tada rekao da Narodno pozorište nema budžet do kraja godine za produkciju, kao i da je na snazi sedmomesečna produkciona pauza i da će sledeća premijera biti tek u aprilu sledeće godine.

Nakon smene Hubača pobunili su se glumci koji su u javnost izneli nataložene probleme sa kojima se godinama nosi Nacionalni teatar i izneli zahtev za smenjivanje upravnika te institucije Dejana Savića.

Savić je pozivao na smirenje situacije, kao i na dijalog unutar Nacionalnog teatra. Takođe, dugo je odbijao da se pojavljuje u medijima, da bi se nakon tri nedelje pozivanja, pojavio u emisiji Prve, tačnije 2. novembra. Rekao je tada da ako da ostavku, samim tim priznaje neke greške koje nije napravio.

Glumci su nedavno održali štrajk upozorenja zahtevajući ostavku Savića i najavili štrajk za 22. novembar ukoliko ne dođe dođe do njegove smene. Istog dana Narodno pozorište zakazalo je proslavu povodom obeležavanja 150. godišnjice ove institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: