Vukosavljević: Kultura u medijskom prostoru marginalizovana

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je kultura u medijskom globalizovanom svetu svedena na kulturu banalnosti.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2018.

16:54

Vukosavljević: Kultura u medijskom prostoru marginalizovana
Foto: Jaroslav Pap

On je na međunarodnom skupu "Beogradski kontrapunkt 2018 - Lične slike sveta u pokretu", u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu rekao da teme koje nude kulturne sadržaje ostaju vezane za uzak krug stručnjaka i da su u medijskom prostoru marginalizovane.

Vukosavljević je ukazao na ogromnu moć medija i onih koji medijima vladaju.

Reditelj Emir Kusturica ocenio je da je globalizacija počela sa televizijom sa jedne strane i rušenjem Sovjetskog saveza sa druge strane.

On je kazao da informacija danas putuje brže od metka i da često ima ubojitije dejstvo i da onaj ko poseduje medije poseduje i veliku moć.

Međunarodni skup će trajati dva dana, a na njemu učestvuju kineska spisateljica Džang Kangkang, srpski prozni pisac Vladimir Pištalo, istoričar umetnosti na Islandu Gunar Kvaran, ruski prozni dramski pisac, pesnik i publicista Jurij Poljakov, kubanski prozni pisac i teatrolog Fransisko Lopez Sača i kanadski prozni pisac, filmski scenarista i novinar Dejvid Homel.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa je "Šta sa globalizacijom u kulturu?".

"Beogradski kontrapunkt" je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnje vrememenu.

"Beogradski kontrpunkt" je prvi put održan u junu prošle godine, a traženi su odgovori na pitanje "Šta književnost može da učini u današnjem vremenu?".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: