U užem izboru za "Zlatni suncokret" 16 knjiga

U užem izboru za književnu nagradu "Zlatni suncokret", koju dodeljuje kompanija "Vital", našlo se 16 knjiga, koje se po ostvarenom tehničkom nivou i literarnoj strasti izdvajaju iz tekuće produkcije, saopštio je žiri.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

20:39

U užem izboru za
Foto: Thinkstock

Žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), sačinio je uži izbor kandidata za nagradu nakon razmatranja više od 200 naslova.

U žanru romana kandidati su Svetlana Slapšak za delo "Ravnoteža" (Laguna, Beograd), Enes Halilović za "Ako dugo gledaš u ponor" (Albatros plus, Beograd), Svetislav Basara za "Andrićeva lestvica užasa" (Laguna), Vladislav Bajac za naslov "Hronika sumnje" (Geopoetika, Beograd), Robert Tili za "Ubogi Lazar u gradovima" (Geopoetika), Ranko Risojević za "Sestre i drugarice" (Zadužbina Petar Kočić, Banja Luka - Beograd).

Za nagradu konkurišu Zoran Živković sa romanom "Tumač fotografija" (Zavod za udžbenike, Beograd), Miomir Petrović sa knjigom "Kuća od soli" (Laguna), Berislav Blagojević sa naslovom "Bumerang" (Presing, Mladenovac), Radovan Vlahović sa delom "Bapa" (Banatski kulturni centar, Novo Miloševo), Mirko Demić sa romanom "Ćutanja iz gore" (Agora, Zrenjanin - Novi Sad), Darko Tuševljaković sa svojim delom "Jaz" (Arhipelag, Beograd).

U užem izboru su i pesničke zbirke "Senka osmog eona" Selimira Radulovića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad) i "Prasvršetak" Lasla Blaškovića, kao i zbirke pripovedaka "Memo" Divne Vuksanović (Serbika, Beograd) i "Raščarani svet" Jelene Lengold (Arhipelag).

U pitanju su, prema oceni žirija, "zrela dela proverenih pripovedača, ali i neki novi, opori glasovi koji nam ponovo otkrivaju zamaskiranu socijalnu problematiku".

"Primetno je da je, barem kada je o romanima reč, zavladala analiza prošlosti bilo da je reč o bliskim devedesetim, o međuratnom ili posleratnom razdoblju ili o preispitivanju individualne egzistencijalne putanje tokom 'zanimljivog' dvadesetog stoleća", istakao je žiri.

Ova orijentacija, smatra žiri, može se tumačiti savremenom krizom i pokušajima da se kroz iscrpno literarizovano preispitivanje, ali i preispisivanje prošlosti, progleda kroz paučinu sadašnjosti.

Prema oceni članova žirija, knjige uvrštene u uži izbor se smelo i promišljeno suočavaju sa složenim likovima stvarnosti i sa zakonitostima književnog pisanja, pronalazeći umetnički uverljiv odnos između teksta, sveta i naših velikih i malih priča.

Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem januara u Beogradu.

Nagrada "Zlatni suncokret", u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se ove godine 20. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari i Uglješa Šajtinac.

Prošlogodišnji dobitnik je bio Dragan Velikić za roman "Islednik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: