Domaće pozorište na 53. Bitefu

U glavnom programu 53. Bitef festivala, koji će biti održan od 17. do 26. septembra, među 12 predstava biće i dve iz Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen / bitef.rs
Foto: Printscreen / bitef.rs

Pored ostvarenja iz Nemačke, Švajcarske, Belgije, Hrvatske, Nigerije, Francuske, Brazila i Slovenije, domaće pozorište biće zastupljeno sa dve predstave, u okviru strategije promovisanja najrelevantnijih ostvarenja srpskog pozorišta, koje prati bitefovske tendencije, stranim gostima i publici festivala.

Takve predstave ove godine nastale su u produkciji institucionalnih pozorišta, pa će Jugoslovensko dramsko pozorište nastupiti sa predstavom “Zašto je poludeo gospodin R?”, u režiji Boba Jelčića, a radi se o scenskoj adaptaciji istoimenog Fasbinderovog filma o „malom čoveku u raljama kapitalizma”, antijunaku koji pokušava da se odupre izazovima iz spoljašnjeg sveta, vezanih za njegovu karijeru, finansijski status, bračni život...

Ti napori su dirljivi, komični i apsurdni, ali je ishod neminovno fatalan.

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica primetio je da je „hrvatski reditelj Bobo Jelčić tačno zaključio da je ova priča tipična i za savremeni svet, a posebno društva istočne Evrope koja su u ekonomskoj tranziciji, pa je nije nasilno aktuelizovao”.

Rediteljski koncept je, prema njegovim rečima, zasnovao na razlici između glumačkog tumačenja likova iz okruženja gospodina R, koji su izvor njegovih frustracija i igre sjajnog Borisa Isakovića, a koji naslovnog junaka glumi “s emocionalnim pokrićem, dramskom razradom, komičkim bravurama”.

“U njegovoj igri se i iskoračuje iz sveta fikcije, probija četvrti zid, traži podrška od gledalaca. Ona izostaje, čime i mi postajemo pasivni saučesnici ove nesreće”, istakao je Medenica.

Predstava je na programu 19. septembra sa početkom u 19 časova na sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvi put će na Bitefu učestvovati i jedan od najtalentovanijih reditelja mlađe generacije u regionu Igor Vuk Torbica sa predstavom “Tartif”, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Ova predstava je proglašena pozorišnim događajem sezone od strane većine domaćih pozorišnih kritičara, a do sada nije igrana u Beogradu i biće na programu Bitefa 21. septembra sa početkom u 21 čas, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Domaće pozorište će biti dodatno zastupljeno i u okviru različitih pratećih programa 53. Bitefa.

Tako će publika imati priliku da vidi najznačajnija ostvarenja umetnika nezavisne scene, ali i njihove saradnje sa institucionalnim pozorištima kao što su “Bela Griva” Šabačkog pozorišta u režiji Irene Ristić, “Mikrokozma”, autorski projekat Nikole Zavišića i “Autentična tumačenja: ''68” u režiji Ane Miljanić.

Pozorište

Dve nagrade za Pozorište Boško Buha

Pozorište “Boško Buha” dobilo je dve nagrade na 27. Kotorskom festivalu pozorišta za decu za predstavu “Pitam se, pitam, koliko sam bitan”, Erlenda Lua, u dramatizaciji Milene Depolo i režiji Jane Maričić.

Pozorište ponedeljak 15.07. 16:00 Komentara: 0

"Mnogo buke ni oko čega" stiže u JDP

Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta tokom sezone 2018/2019 bilo je više od 300 programa koje je videlo preko 100.000 gledalaca, ansambl očekuju gostovanja u Tivtu, Moskvi, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, dok rediteljka Iva Milošević uskoro počinje rad na predstavi "Mnogo buke ni oko čega" Viljema Šekspira.

Pozorište sreda 3.07. 12:13 Komentara: 0

Predstavljen repertoar 53. Bitefa

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica najavio je u Skupštini Beograda 12 predstava koje će biti izvedene na Bitefu uz poruku da će ove godine festival dati društvu jednu optimističku poruku kroz odabir slogana koji glasi "Počnimo ljubav ispočetka".

Pozorište sreda 26.06. 16:19 Komentara: 0

Iluzije na kraju sveta

Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ izvela je svoju predstavu „Iluzije“ Ivana Viripaeva u režiji Tatjane Mandić Rigonat u Teatru Kukol, na 4. međunarodnom pozorišnom festivalu „Sahalinska rampa“ u Južno-Sahalinsku, na ostrvu Sahalin u Rusiji.

Pozorište sreda 26.06. 12:12 Komentara: 0
strana 1 od 8 idi na stranu