Premijera predstave za decu "Tvrdoglavo slonče"

Prva predstava Putujućeg pozorišta "Vesela tipčurina", pod nazivom "Tvrdoglavo slonče", biće premijerno izvedena u subotu, 10. novembra, u Ustanovi kulture "Parobrod", najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2018.

13:49

Premijera predstave za decu
Foto: Thinkstock

Putujuće pozorište "Vesela tipčurina" osnovali su prošle godine Nikola Rakočević, Jelena Rakočević i Nemanja Jokić sa idejom da se izmeste iz pozorišta kao institucije i približe pozorišnu umetnost svima, posebno deci zbog čega svoj rad i započinju lutkarskom predstavom i aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju najmlađi kada krenu u vrtić i školu.

"Pozorište za decu ima pravi smisao, jer deca su čista publika i vrlo je važno šta ćemo im ponuditi, kao što je važno da se ljudi od autoriteta bave temama koje njih interesuju, kroz koje mogu da se bave sobom i reše pojedine probleme", objasnio je Rakočević motive za kreiranje predstave za decu.

"Tvrdoglavo slonče" je priča o nesigurnosti, identitetu, suočavanju sa neprihvatanjem, procesu odrastanja i prihvatanju sebe.

Prema motivima istoimene afričke narodne priče za decu, glumci Nikola Rakočević i Nemanja Jokić su kreirali priču o tvrdoglavom slončetu koje želi da bude neko drugi zato što ga sredina ne prihvata.

Pričajući priču kroz likove životinja, Rakočević i Jokić koriste dvodimenzionalne drvene lutke koje je osmislila Iva Ćirić, par točkova, šrafova, boje i sve to uz zvuke iz džungle, a sve počinje od kofera za čuvanje i pričanje priča.

Jokić je naglasio da su želeli da deci, koja su sve više okrenuta tehnologiji, komjuteru, mobilnim telefonima, kompjuterskoj animaciji, pokažu da mogu i sa jednim drvenim štapom uz malo mašte da budu srećna.

"Uz pomoć jednostavnih drvenih lutki i igru ispričaćemo priču", dodao je Jokić.

Rakočević, Jokić i Ćirić naglasili su da im je važno da se vidi proces rada na predstavi, da iza svega toga stoje ljudi.

"Važno je da deca, kada pogledaju neku animaciju na Jutjubu, neku vešticu koja iskače iz kutije, znaju da to nije stvarno, da je sve to kreacija nekih ljudi", rekao je Rakočević.

Autori predstave su kazali da im je ideja da sa svojim koferom za pričanje priča putuju po zemlji i šire, da u svakoj sredini "sakupljaju seme za neku narednu priču, koju će pričati u drugom gradu".

"Želimo da dođemo i do onih planinskih sela, gde je deci potrebno i po dva sata da dođu do škole, da igramo za petoro dece. Možemo da uđemo u bilo koji prostor i da se bavimo temama važnim za decu", rekao je Rakočević.

Za izradu scenografije predstave "Tvrdoglavo slonče" bio je zadužen Zoran Jakšić, a za dizajn zvuka i muziku Slobodan Ðuričić.

Predstava je namenjena deci od šest do devet godina, a prva repriza je 14. novembra u "Parobrodu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: