"Noćna straža" danas premijerno u Ateljeu 212

Komad "Noćna straža" Fedora Šilija u dramatizaciji Jelene Mijović i režiji Borisa Liješevića biće premijerno izveden danas u Ateljeu 212, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

09:15

Foto: promo

Mijovićeva je rekla da je "Noćna straža" komedija sa elementima vodvilja koja se dešava tridesetih godina prošlog veka u Beogradu, u vreme blagostanja i procvata, brzog rušenja umetničkih konvencija, dadaizma tokom koga se omasovljuju ideje Komunističke partije, u periodu koji najavljuje najstrašnije događaje 20. veka.

Reč je, kako je istakla, o komediji karaktera i naravi, koja je upravo zbog toga, iako smeštena u epohu koja se survava, vanvremenska.

Šili je objasnio da ga je zanimalo da napiše vodviljski zaplet, ali sa svešću o postojanju i Montija Pajtona i Simpsonova i nove komedije poslednjih 50 godina.

Objasnio je da ima problem da, kada piše tragediju, dođe do radnje, dok u komediji ne postoji luksuz pisanja lepih dijaloga i poezije, već se odmah ulazi u radnju.

Liješević, koji je pre 14 godina došao u Atelje i od tada ga smatra svojim domom, istakao je da se radnja vodvilja, netipičnog za njega kao reditelja, odigrava u jedno mirno vreme kada je Beograd počeo da liči na evropsku prestonicu, vreme procvata arhitekture, dizajna, ekspanzije književnih i umetničkih pravaca, kada muzički pravci sa zapada pronalaze plodno tlo u Beogradu.

U središtu priče je, kako je rekao, bogata porodica bivših uvoznika ćilima koja pokušava da napravi zabavu i pozove društveni krem tog doba, ali ubrzo padaju maske i ukazuje se ono što se krije iza skupocenih odela - spletke, obmane, manipulacije, ljudi koji nisu naučeni da žive od svog rada već da se do udobnog života dolazi intrigama, spletkama i brakom iz interesa.

"Tu nalazimo svet lažnih markiza, propalih grofova, svet u kome se ne zna šta je istina. Nalazimo svet koji je postao falsifikat, a komad krećemo pitanjem šta se dešava u tom svetu i sa tim ljudima kada para više nema", objasnio je Liješević.

On je primetio da komedija ima čvrst mehanizam koji se mora razumeti i dodao da je nedavno shvatio da je komedija kraljica svih žanrova, teatra i podražavačkih umetnosti.

U predstavi igraju Nenad Ćirić, Jelena Stupljanin, Jelena Petrović, Uroš Jakovljević, Gordan Kičić, Gorica Popović, Jelena Đokić, Bojan Žirović, Tamara Dragičević i Stefan Bundalo.

Ćirić, koji je svega tri puta igrao u komedijama, pohvalio je "neekscesnu fleksibilnu ekipu", Popović je rekla da je u pitanju netipičan vodvilj, a Kičić je "Noćnu stražu" okarakterisao kao "zabavnu i lepu budalaštinu" u kojoj su uživali pripremajući je.

Scenograf je Valentina Popržan, kostimograf Dragana Lađevac, kompozitor Stefan Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: