Nova knjiga u izdanju Samizdata B92: „Jugoslavija – mir, rat i raspad“

Balkan, a pogotovo uzburkano područje bivše Jugoslavije, spada među najvažnije regione sveta u političkim razmišljanjima i aktivizmu Noama Čomskog protekle dve decenije.

Izvor: B92
Podeli

Noam Čomski – „Jugoslavija – mir, rat i raspad“

Priredio: Davor Džalto

Izdavač: Samizdat B92

Prevod s engleskog jezika: Tanja Milosavljević

Edicija Samizdat, 2018, F: 22 cm, S: 248, meki povez, latinica

ISBN 978-86-7963-470-2

Cena 990,00 dinara (sa PDV-om)

U svojim člancima, javnim izlaganjima i prepisci, Čomski se bavi nekim ključnim političkim i društvenim problemima (poput važnosti međunarodnog prava u današnjoj politici, medijskih manipulacija i ekonomske krize kao sredstava političke kontrole) koji pogađaju i region i međunarodnu zajednicu.

Ova knjiga predstavlja sveobuhvatni pregled takoreći svih tekstova i javnih izlaganja Noama Čomskog fokusiranih na područje bivše Jugoslavije, od sedamdesetih godina 20. veka do danas.

Zahvaljujući člancima i intervjuima, ova zbirka eseja je prava riznica materijala koji se prvi put pojavljuju sabrani u knjizi, zajedno s razmišljanjima o događajima dvadeset pet godina posle zvaničnog kraja komunističke Jugoslavije i početka rata u Bosni.

“Čomski je globalni fenomen… moguće je da je on planetarno najčitaniji američki glas na temu međunarodne politike.” New York Times Book Review

“Za sve koji žele da saznaju više o svetu u kome živimo… postoji jednostavno rešenje: čitajte Noama Čomskog.” – New Statesman

“Čomski nas neumoljivom logikom navodi da pažljivije slušamo šta nam to govore naši lideri – i da razaberemo i ono što izostavljaju… Slagali se s njim ili ne, ako ne slušamo, možemo samo izgubiti.” – Business Week

Noam Čomski je profesor emeritus na Odseku za lingvistiku i filozofiju Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT). Njegov rad u oblasti savremene lingvistike smatra se revolucionarnim. Čomski je i jedan od vodećih kritičara spoljne politike SAD.

Objavio je brojne značajne knjige, članke i eseje na temu globalne politike, istorije i lingvistike.

Među njegovim najnovijim knjigama su Ko vlada svetom i Snovi i nadanja.

Davor Džalto je vanredni profesor i direktor programa na Američkom univerzitetu u Rimu, i predsednik Instituta za proučavanje kulture i hrišćanstva. U svojim istraživanjima bavi se, između ostalog, istorijom i politikom Balkana, političkom teologijom i filozofijom religije.

strana 1 od 7 idi na stranu