Reči lete, knjige ostaju: Sajam u Andrićgradu

Pod sloganom "Reči lete, knjige ostaju", od 25. juna do 10. jula biće održan Prvi sajam knjiga u Andrićgradu, koji organizuju Andrićgrad, Andrićev institut i Beogradski sajam, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

15:49

Reči lete, knjige ostaju: Sajam u Andrićgradu
Foto: Gettyimages

Na Vizajntijskom trgu okupiće se 40 izdavačkih kuća iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a zemlja počasni gost je Urugvaj. Gost sajma biće doskorašnji predsednik Urugvaja Hose Muhika koji će predstaviti novo izdanje Andrićevog instituta, knjigu "Sećanja ćelijaša" Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa.

Svečano otvaranje sajma je 27. juna u 17 časova na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, a tu svetkovinu knjige otvoriće predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i Muhika. U okviru pratećeg programa, koji će se odvijati na Trgu Nikole Tesle, u prostorijama instituta, bioskopu i knjižari "Ili-Ili", biće, između ostalog, organizovan naučni skup posvećen književnom stavaralaštvu Petra Kočića sa težnjom da se u trenutku kada se navršava 100 godina od njegove smrti, iznova vrednuje njegovo delo.

Posebni programi biće posvećeni dobitnicima Velike književne nagrade Andrićevog instituta - Matiji Bećkoviću i Vladimiru Kecmanoviću, posetiocima sajma biće predstavljena i bogata izdavačka delatnost Andrićevog instituta, najavljene su i tribine o odnosu književnosti i filma i književnosti i politike, o manje poznatim tekstovima Danila Kiša, prevodima između želja i stvarnosti.

U galeriji "Petra Lubarde" biće otvorena izložba slika Miloša Šobajića, u Andrićevom institutu biće postavka "Kultura, književnost i film Urugvaja", dok će na otvorenom posetioci moći da pogledaju izložbu Arhiva Srbije "Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji - umetnička fotografija" čiji je autor Aleksandar Radoš i izložbu ćiriličnih fontova u keramici pod nazivom "Kaligrafija" autora Mišela Vukajlovića.

Žiri Sajma knjiga, čija imena će biti saopštena 27. juna, dodeliće Nagradu za izdavački poduhvat godine. Književnik Vladimir Kecmanović naglasio je da "u konkurenciji mesta na kojima se govori i piše na srpskom jeziku , teško je naći adekvatnije mesto za sajam knjiga od grada koji nosi ime Ive Andrića".

"Slogan "Reči lete, knjige ostaju" ocrtava tu činjenicu, jer u vremenu u kome reči lete u većeim količinama nego ikada do sad, ostaje nam samo da se nadamo da će to isto vreme uspeti da porodi neke knjige koje će da ostanu kao što su ostala Andrićeva dela", istakao je Kecmanović. Sajam knjiga je otvoren za posetioce radnim danima od 12 do 22 časa, vikendom od 10 do 22 sata, a ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: