NBS: Poništen konkurs za upravnika

Upravni odbor je na sednici u utorak doneo odluku o poništavanju konkursa za prvog čoveka ove nacionalne ustanove. Prvo promena statuta, pa tek potom novo nadmetanje za čelnika kuće

Kultura

Izvor: Izvor: D. Bt. - D. B. M. / Veèernje novosti

Sreda, 27.11.2013.

09:11

Default images

Umesto najavljene rasprave o službenim beleškama pravne službe Narodne biblioteke Srbije i žalbi odbijenog kandidata za upravnika dr Nevene Tomić, Upravni odbor je na sednici u utorak doneo odluku o poništavanju konkursa za prvog čoveka ove nacionalne ustanove. Time je napravljen rez u nastaloj zbrci koja je pretila da se pretvori u pravi skandal, prenose Novosti.

Kako su članovi UO (Gojko Tešić, predsednik, Radovan Beli Marković, Miladin Ševarlić, Ivana Nikolić i Simo Potkonjak) naveli u obrazloženju, konkurs je poništen zbog proceduralnih nedoslednosti u njegovom sprovođenju, kao i radi naknadnog uvida u pravni status organizacionih jedinica ustanova kulture iz kojih dolaze neki od kandidata.

"Poštujući integritet svih kandidata i ugled NBS, UO smatra da je poništavanje konkursa najcelishodniji postupak za sve zainteresovane strane", navodi se u saopštenju UO. Da podsetimo, na konkurs, kojim se tražilo četiri godine iskustva na poslovima rukovođenja ustanovom kulture, javilo se petoro kandidata. Od njih je, prema odluci UO, dvoje ispunjavalo uslove, Jasmina Ninkov i Mirko S. Marković, oboje iz Biblioteke grada Beograda. Samo dan kasnije, međutim, pravna služba NBS je konstatovala da ni Marković ne može da nastavi nadmetanje. U svojoj prijavi on je naveo da je u dva mandata bio rukovodilac beogradske biblioteke "Đorđe Jovanović", koja je, međutim, oduvek bila u sastavu Biblioteke grada Beograda, dakle nije samostalna kulturna ustanova.

Iako su u prvim reagovanjima Gojko Tešić i Miladin Ševarlić tvrdili da su oba kandidata ispunili uslove i da je samo u pitanju "formalno-pravna začkoljica", argumenti pravnih stručnjaka očigledno su bili u potpunom skladu sa zakonom. Pogotovo što je i dr Nevena Tomić, direktorka Biblioteke DK "Studentski grad", eliminisana iz kandidature, jer prema tadašnjem objašnjenju UO nije bila rukovodilac samostalne kulturne ustanove. To je bio povod što je dr Tomić uputila prigovor-žalbu ukazujući na dvostruke kriterijume članova UO i najavljujući pokretanje tužbe pred Upravnim sudom.

Pritom, ona je ukazala i na neke nelogičnosti u Statutu NBS. Reagovali su i neki od zaposlenih u NBS, smatrajući da su uslovi konkursa diskriminišući, pošto onemogućavaju da bilo ko od njih 300, među kojima ima izuzetnih bibliotečkih stručnjaka, mogu da se prijave. Za deo kulturne javnosti stvar je bila sumnjivija zato što je Statut izmenjen uoči samog konkursa i to, kako je primećeno, "prema liku i delu jednog kandidata".

Članovi UO su u poslednji čas uočili ograničavajuće odredbe Statuta i u jučerašnjem saopštenju priznali da u ovom pravnom aktu postoje "ograničavajuće odredbe" koje su "dovele do nejasnoća u tumačenju". Oni su najavili da će, u saradnji sa kolektivom i pravnom službom NBS, u narednih deset dana izmeniti i dopuniti Statut NBS, a potom, raspisati novi konkurs za upravnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: