Sve o D. Maksimović na jednom mestu

U Klubu - knjižari "Glasnik" u Beogradu 31. maja će biti predstavljeno kritičko izdanje "Celokupnih dela Desanke Maksimović" koju su zajedno objavili Zadužbina „Desanka Maksimović“, "Službeni glasnik" i "Zavod za udžbenike".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

16:01

Default images

Ovo, za našu kulturu kapitalno izdanje, sadrži sve autorizovane tekstove i prevode Desanke Maksimović do kojih je bilo moguće doći, o čemu će govoriti predsednik Zadužbine prof. dr Staniša Tutnjević, prof. dr Dušan Ivanić i prof. dr Slobodan Ž. Marković.

U priređivačkom odboru Celokupnih dela radili su prof. dr Aleksandar Vraneš, prof. dr Bojan Ðorđević, prof. dr Ljubica Ðorđević, akademik Radovan Vučković, prof. dr Živan Živković, prof. dr Dušan Ivanić, Zorica Ivković Savić, prof. dr Slobodan Ž. Marković - predsednik, dr Nada Mirkov Bogdanović - sekretar, prof. dr Miodrag Sibinović, prof. dr Boško Suvajdžić, prof. dr Staniša Tutnjević - urednik i dr Ana Ćosić Vukić.

Celokupna Desankina dela izašla su u 10 tomova sa prosečno 850 strana. Prva tri toma čine pesme, u četvrtom i petom nalazi se proza, šesti je posvećen pesmama, sedmi je proza za decu, u osmom i devetom su sabrani prevodi, a završni, deseti tom čini biobibliografija.

Koncepcija Celokupnih dela u najvećoj mogućoj meri oslonjena je na rešenja koja je primenila sama pesnikinja učestvujući u priređivanju svojih Sabranih dela koja su u izdanju "Nolita" izašla u sedam knjiga 1969. godine, te Sabranih pesama koje su kod istog izdavača objavljene u šest izdanja od 1980. do 1990. godine.

Celokupna dela komponovana su po hronološkom redosledu izlaska pojedinih zbirki i rađena su kao naučno, kritičko izdanje prema uputstvima SANU.

Izdanje se zasniva na poslednjoj verziji svakog teksta autorizovanog za njenog života, pri čemu je put do konačnog oblika kontrolisan na četiri bitna punkta autorizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: