Stenli Vels o Šekspiru u Beogradu

Jedan od najpriznatijih proučavalaca dela Vilijema Šekspira u svetu i autor knjige "Šekspir i družina", Stenli Vels, biće gost izdavačke kuće Clio iz Beograda u petak 4. maja u 13 časova u prostorijama izdavača (Gospodar Jovanova 44).

Izvor: B92 Beograd
Podeli

Stenli Vels predsedava Memorijalnom fondacijom Šekspirovog rodnog mesta i počasni je upravnik Šekspirovog kraljevskog pozorišta. Bio je direktor Šekspirovog instituta, a danas je počasni profesor na studijama o Šekspiru Univerziteta u Birmingemu.

"Mada je nazahvalno davati generalne ocene, mislim da se već može reći da je Vels uspeo da u proučavanju Šekspira ostavi trag koji je nemoguće izbrisati. Vels je izveo nekoliko fantastičnih poduhvata koji su postavili temelje savremenim istraživanjima Šekspira i možda je bio najvredniji radnik u ovoj oblasti. Krunu ovog aspekta njegove karijere predstavlja posao pomoćnika glavnog urednika serije "Pingvin" izdanja Šekspira, a posebno uloga vođe uređivačkog tima u nastanku jednotomnog Oksford izdanja", rekao je Aleksandar Dimitrijević.

Pored knjige "Šekspir i družina" Vels je autor više dela od kojih se izdvajaju: "Shakespeare: The Poet and his Plays" (2001), "Shakespeare For All Time" (2002) i "Shakespeare, Sex, and Love" (2010).

"U delu "Šekspir i družina" autor pokušava da na prigodan i, gde je to moguće, zabavan način odredi Šekspirov položaj u odnosu na glumce i druge pisce njegovog vremena. On prati i dalje razvija savremenu kritičku i naučnu misao koja Šekspira vidi ne kao usamljenog velikana, već kao punopravnog člana pozorišne zajednice, zaposlenog dramskog pisca sa profesionalnim obavezama prema ostalom pozorišnom osoblju bez čije pomoći njegova umetnost ne bi bila toliko uspešna. Autor ispituje kontekst u kome su nastala Šekspirova dela i uspeva da pronađe način da čitaocu ponudi nešto originalno. Ovom knjigom Vels je ispunio osnovni zadatak koji je sebi postavio: "Ako Šekspira sagledamo kao jednog od članova sjajne družine, postaćemo svesniji onoga što ga čini jedinstvenim“, saopštio je Clio.

Knjige/Stripovi

„Homo-Ilijadi“ poslednji Orindž

Amerikanka Medlin Miler dobitnica je ovogodišnje nagrade "Orindž" (Orange) koja se dodeljuje za najbolju savremenu autorku romana na engleskom jeziku. "Ahilova pesma" je priča o antičkom heroju kog autorka vidi kao homoseksualnog romantika.

Knjige/Stripovi četvrtak 31.05. 15:57 Komentara: 2

Krleža u Srbiji, decenije pauze

"Nakon nekoliko decenija pauze, u Srbiji, u kratkom vremenskom roku, pojavljuju se tri knjige na različite načine posvećene Krleži", rekao je Marijan Čakarević na predstavljanju publicističkog dela Radovana Popovića "Krleža i Srbi" novog izdanja Krležinog romana "Na rubu pameti" i drame Rajka Lukača "Fajront na Gvozdu".

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 18:15 Komentara: 3

Sve o D. Maksimović na jednom mestu

U Klubu - knjižari "Glasnik" u Beogradu 31. maja će biti predstavljeno kritičko izdanje "Celokupnih dela Desanke Maksimović" koju su zajedno objavili Zadužbina „Desanka Maksimović“, "Službeni glasnik" i "Zavod za udžbenike".

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 16:01 Komentara: 0

Đaci u Srbiji zatrpani šundom

Školama u Srbiji se često nude knjige neproverenog sadržaja, đaci su zatrpani ponudama privatnika za različite kurseve i sportove, a ovih dana im se potura i knjiga pesama u kojoj se promoviše kockanje i zlouptrebaljava lik jednog našeg vrhunskog tenisera.

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 11:53 Komentara: 22

Šijan predstavio knjigu o Gotovcu

Knjiga "Kino tom. Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda" reditelja i scenariste Slobodana Šijana, koju su kao suizdavači objavili beogradski Muzej savremene umetnosti i Hrvatski filmski savez iz Zagreba, predstavljena je u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 11:11 Komentara: 2
strana 1 od 29 idi na stranu