Preminula Bela Ahmadulina

Ruska pesnikinja Bela Ahmadulina, ikona kulturnog života sovjetske ere, preminula je 29. novembra u Moskvi u 74. godini, saopštila je njena porodica.

Izvor: Beta
Podeli

"Bela je imala srčanu krizu", rekao je agenciji Itar-tas njen suprug Boris Meserer.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je smrt Ahmaduline "nenadoknadiv gubitak".

"Njeno delo pripada klasicima ruske literature. Mi smo u žalosti", rekao je Medvedev.

Ahmadulina je preminula u Peredelkinu, selu u okolini Moskve u kome su tokom sovjetske epohe živeli brojni umetnici, među kojima i nobelovac Boris Pasternak.

Ahmadulina je rođena 10. aprila 1937. u Moskvi; otac joj je bio visoki tatarski funkcioner a majka, poreklom Italijanka, radila je, prema navodima nekih izvora, kao prevodilac u obaveštajnoj službi KGB.

Prve pesme Ahmadulina je objavila 1955. u časopisu "Oktobar".

Godinu dana kasnije venčala se sa Jevgenijem Jevtušenkom, pesnikom koji je obeležio epohu kulturnog otvaranja započetu dolaskom na vlast Nikite Hruščova i destaljinizacijom.

Godine 1962. objavila je prvu zbirku pesama pod nazivom "Vrpca".

Sredinom 1960-ih, Ahmadulina se suočava sa problemima u svojoj zemlji, i potpisuje, zajedno sa drugim pesnicima i piscima, pisma podrške disidentima kao što je bio Andrej Saharov.

Sa piscima Vasilijem Aksjonovim i Viktorom Jerofejevim, 1979. učestvuje u nedozvoljenom objavljivanju časopisa "Metropola" koji prkosi sovjetskoj cenzuri.

Jerofejev je, povodom njene smrti, izjavio da je Bela Ahmadulina bila "ključna figura generacija 1960-ih godina, jasno i autonomno pero, velika pesnikinja".

Nakon pada sovjetskog režima, Bela Ahmadulina je 1993. godine bila potpisnik "pisma 42" kojim se zahtevala zabrana pokreta i partija komunističke i nacionalističke orijentacije u Rusiji.

strana 1 od 29 idi na stranu