Preminula Bela Ahmadulina

Ruska pesnikinja Bela Ahmadulina, ikona kulturnog života sovjetske ere, preminula je 29. novembra u Moskvi u 74. godini, saopštila je njena porodica.

Izvor: Beta
Podeli

"Bela je imala srčanu krizu", rekao je agenciji Itar-tas njen suprug Boris Meserer.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je smrt Ahmaduline "nenadoknadiv gubitak".

"Njeno delo pripada klasicima ruske literature. Mi smo u žalosti", rekao je Medvedev.

Ahmadulina je preminula u Peredelkinu, selu u okolini Moskve u kome su tokom sovjetske epohe živeli brojni umetnici, među kojima i nobelovac Boris Pasternak.

Ahmadulina je rođena 10. aprila 1937. u Moskvi; otac joj je bio visoki tatarski funkcioner a majka, poreklom Italijanka, radila je, prema navodima nekih izvora, kao prevodilac u obaveštajnoj službi KGB.

Prve pesme Ahmadulina je objavila 1955. u časopisu "Oktobar".

Godinu dana kasnije venčala se sa Jevgenijem Jevtušenkom, pesnikom koji je obeležio epohu kulturnog otvaranja započetu dolaskom na vlast Nikite Hruščova i destaljinizacijom.

Godine 1962. objavila je prvu zbirku pesama pod nazivom "Vrpca".

Sredinom 1960-ih, Ahmadulina se suočava sa problemima u svojoj zemlji, i potpisuje, zajedno sa drugim pesnicima i piscima, pisma podrške disidentima kao što je bio Andrej Saharov.

Sa piscima Vasilijem Aksjonovim i Viktorom Jerofejevim, 1979. učestvuje u nedozvoljenom objavljivanju časopisa "Metropola" koji prkosi sovjetskoj cenzuri.

Jerofejev je, povodom njene smrti, izjavio da je Bela Ahmadulina bila "ključna figura generacija 1960-ih godina, jasno i autonomno pero, velika pesnikinja".

Nakon pada sovjetskog režima, Bela Ahmadulina je 1993. godine bila potpisnik "pisma 42" kojim se zahtevala zabrana pokreta i partija komunističke i nacionalističke orijentacije u Rusiji.

Knjige/Stripovi

Biografija Konstantina Velikog

Izdavačka kuća "Evoluta", koja je edicijom "Hipatija" obogatila srpsku izdavačku scenu istoriografskim knjigama pisanim na moderan, popularan, ali stručan način, objavila je biografiju Konstantina Velikog, vizantologa Radivoja Radića.

Knjige/Stripovi utorak 30.11. 13:17 Komentara: 0

Pisci uživo: Tri lica knjige

„Pisci uživo: Tri lica knjige“ naziv je nesvakidašnje turneje na koju krajem ove jeseni kreću tri pisca, u nameri da publici kroz zajednički program na što neposredniji način približe svoje nove romane, objavljene tokom 2010. godine za tri renomirana izdavača.

Knjige/Stripovi ponedeljak 29.11. 23:21 Komentara: 0
strana 1 od 29 idi na stranu