Kultura

Četvrtak, 03.11.2022.

15:16

Senidah sa dva prsta upire u tradiciju i cepa čaršav nevinosti: "Ne prestajem da plačem" VIDEO

Balkanska diva, Senida Hajdarpašić - Senidah, izdala je novi spot za pesmu "Dva prsta" i zajedno sa čitavim njenim timom podestila na davno zaboravljene običaje nevinosti pred stupanje u bračnu zajednicu.

Izvor: B92

Default images

Naime, spot za "Dva prsta" koji potpisuje Ljubba, prorpaćen je scenama svadbe i veselja, kao i prikazivanja običaja. Pevačica je postavljena kao glavni akter svih scena i ona sama sprovodi običaje koje generalno rade muškarci na Balkanu. Spot prikazuje "čaršav nevinosti" koji je u ranijim kulturama bio visoko rasprstranjen kao dokaz čina prve bračne noći i nevinosti žene koja je stupila u zajednicu.

U mnogim kulturama nevesta i dalje mora da bude nevina. Nakon prvog intimnog čina sa mladoženjom cela familija se po običaju sakuplja i gleda čaršav na kojem su mladenci prespavali prvu noć. Cilj ovog običaja je "provera nevinosti" udate žene. Sa sećanjem na te običaje, Senidah postavlja znak protiv te staromodne i degradirajuće tradicije i podržava osnaživanje žene.

Komentari ispod objavljenog spota na Jutjubu su sasvim pozitivni.

"Brišem suze pa ću da se vratim da napišem komentar. OVO DELO ME JE IZULO IZ CIPELA! Šta sam ja ovo upravo odgledala? Svadba, kana, kraj???? Ježim se i ne prestajem da plačem...."

"Tri puta sam odgledala i rasplakala sam se", "toliko bola i patnje u ovoj prelepoj pesmi", "majko naša balkanska", nizali su se komentari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: