Visoki napon 1

17.05.2024.

14:10

Toyota popustila: Električni Hilux stiže 2025. FOTO

Za razliku od drugih proizvođača automobila, Toyota nije pohrlila električnu tranziciju. Oprezno je koračala ka potpuno električnim vozilima, odlučivši da se umesto toga fokusira na hibride.

Izvor: B92

Toyota popustila: Električni Hilux stiže 2025. FOTO
Toyota

Podeli:

Predsednik Akio Tojoda veruje da električna vozila nikada neće preći 30-procentni tržišni udeo i da je budućnost sa "nultom emisijom" još uvek veoma neizvesna.

Međutim, japanski proizvođač u poslednje vreme postepeno proširuje svoju liniju vozila na čisto električni pogon, a sada je potvrđeno da popularni pikap na struju stiže 2025.

Toyota

Nakon predstavljanja prototipa krajem 2022. godine, Toyota sada navodi da će Hilux Revo BEV krenuti u serijsku proizvodnju krajem sledeće godine.

Ovu važnu informaciju otkrio je izvršni direktor kompanije u intervjuu za Rojters.

Potpuno električni Hilux proizvodiće se na Tajlandu, gde kamioneti i pikap vozila čine više od 50 odsto ukupne prodaje.

Toyota

Novi Hilux bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem biće rival električnom Isuzu D-Max, koji će se takođe sklapati u toj zemlji jugoistočne Azije.

Toyota spominje da će njen električni kamionet biti prvenstveno model za Tajland, ali razmatra i izvoz na druga tržišta.

Toyota

Tehničke specifikacije nisu otkrivene tokom intervjua, ali Toyota je ranije saopštila da je domet "oko 200 km", ne navodeći koji je standard korišćen prilikom testiranja.

Pomenuti koncept iz 2022. bio je Hilux sa jednim redom sedišta (single-cab), pogonom 4x2 i dugim tovarnim delom, zasnovan na regularnom modelu koji se prodaje na Tajlandu.

Toyota

Izvršni potpredsednik Toyota Motor Asia, Pras Ganeš, rekao je za Rojters da je težina ono što brine konstruktore.

"Što se veći domet traži, to je veća baterija potrebna, što znači da ukupna težina vozila takođe postaje znatno već. To opet znači da nosivost samog vozila mora da bude mnogo manja."

Toyota

Naravno, 200 km je znatno manje nego što je idealno, pogotovo što govorimo o kamionetu koji obično nosi veliki teret.

Nadajmo se da će Toyotini inženjeri pronaći dobar balans između ogromne baterije koja bi ometala praktičnost i suviše male baterije koja bi značila ograničen domet.

Toyota

Toyota je odlučila da izvrši EV konverziju trenutne generacije Hiluxa iako je pikap prisutan već skoro deceniju.

To bi moglo značiti da će se postojeći produkcijski model zadržati još nekoliko godina. 

Toyota

Hilux Revo BEV nije jedini Toyotin električni kamionet koji smo videli poslednjih godina. Krajem 2021. godine pojavio se pikap sličan Tacomi, a na sajmu mobilnosti u Japanu 2023. predstavljen je koncept EPU.

Toyota

Na istom događaju prošle godine, kompanija je takođe predstavila koncept IMV-0 koji služi kao mali modularni električni pikap.

Toyota

IMV-0 je već krenuo u prodaju na Tajlandu, ali sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovaj mali pikap je prilično jeftin u toj zemljis obzirom da košta tek nešto više od 13.000 dolara.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: