Klavirski trio "Remi Panosjan" 24. oktobra u Beogradu

Francuski klavirski trio "Remi Panosjan" nastupiće u Kombank Dvorani 24. oktobra s početkom u 20h. Ovaj virtuozni francuski trio nastupiće pred beogradskom publikom prvi put, dok su pre dve godine nastupali u Novom Sadu i Nišu.

Izvor: B92
Podeli

Muzičko putešestvije mladih pijanista počinje 2009. godine kada Remi Panosjan osniva trio iz prijateljstva započinjući saradnju sa kontrabasistom Maksimom Delporeom (Maxime Delporte) i bubnjarem Frederikom Petipreom (Frederic Petitprez). Već nakon dve godine, izlazi njihov album "Add fiction", kojim osvajaju međunarodnu kritiku i publiku.

Trio je francuska radio-stanica "TSF Jazz" proglasila 2011. za otkriće godine i bio je pozvan da nastupi u pariskoj Olimpiji na večeri pod nazivom "Ti i noć i muzika".

Već tokom prve četiri godine trio je održao preko 200 koncerata u Francuskoj, Brazilu Nemačkoj, Venecueli, Portugalu, Belgiji. Ostvario je čak pet turneja po Aziji, s preko 90 koncerata na džez festivalima širom sveta.

Drugi album BBANG izlazi 2013. godine i predstavljen je publici širom sveta – u Kanadi na džez festivalima u Otavi, Montrealu, Vankuveru, u Evropi na londonskom "Sunfest"-u, pariskom džez festivalu "New Morning", i "Enjoy" u Nemačkoj, kao i po Aziji, u Južnoj Koreji, Kini i Japanu. Od tada pa do danas – njihova muzička avantura ne prestaje.

Remi Panosjan (Rémi Panossian, 1983, Monpelje, Francuska) je počeo da svira klavir sa sedam godina. Imao je samo deset kada je učestvovao na koncertu Mišela Petrusjanija (Michel Petrucciani) i od tada je beznadežno posvećen džezu. Studirao je na Džez učilištu u Monpeljeu ne samo muzičku teoriju i istoriju muzike, već i džez improvizaciju, u čemu je bio najbolji. Pohađao je brojne majstorske radionice i imao privilegiju da sarađuje s najvećim muzičarima, poput Stefana Kočojana (Stéphane Kochoyan), Stiva Kolmana (Steve Coleman) i Endija Milna (Andy Milne).

Posle nastupa sa spisateljicom Režin Detambel (Régine Detembel) na Džez festu u Beču 2000. godine, Remi se seli u Tuluz kako bi nastavio muzičko školovanje. Za samo dve godine je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Tuluzu, primivši nacionalnu diplomu za džez i improvizovanu muziku. Četiri godine je vodio Dečju džez radionicu, a trenutno, kada mu to brojne obaveze i turneje dozvole, podučava u Kejp Bretonu.

Godine 2002. Remi upoznaje fantastičnog muzičara – kontrabasistu Žilijena Dutua (Julien Duthu) i njih dvojica započinju uspešnu saradnju, ostvarujući em-pe 3 album No End 2005. i kompakt-disk Two 2008. godine za ediciju „Plus Loin" izdavačke kuće „Harmonia Mundi". Duo je dobio nagradu Francuske džez akademije za najbolji novi talenat.

Maksim Delporte (Maxime Delporte) je rođen 1976. u Johanesburgu u Južnoj Africi. U Francusku stiže 1985. i nakon studija klavira, flaute, gitare, bubnjeva i trube bira kontrabas za svoj glavni instrument. Tri godine je vodio big bend u Marselju, nakon čega se seli u Tuluz, gde radi na nekoliko projekata s različitim muzičarima: Abduom Salimom, Kristijanom (Christian) "TonTonom" Salutom, Pjerom Dajroom (Pierre Dayraud), Žan-Markom Padovanijem (Jean-Marc Padovani)...

Nastupao je na džez festivalima u Nansiju (Nancy Jazz Pulsatons), Marsijaku (Jazz in Marciac), festivalima "Jazz sur son 31", "Millau en Jazz", ali i van Francuske (Španija, Italija, Maroko, Portugal...).

Maksim Delporte se oprobao i u ulozi kompozitora. Prvi album, koji je snimio sa svojim bendom – Stabat Akish objavljen je u aprilu 2009. za njujoršku izdavačku kuću „Tzadik" u ediciji koja nosi ime Džona Zorna (John Zorn's Label).

Frederik Petipre (Frederic Petitprez) je rođen u Nici 1981. godine. Počeo je da uči bubnjeve kada se sa 16 godina doselio u Tuluz, gde je 2002. je diplomirao na Muzičkoj akademiji, a u istom gradu je studirao i na Nacionalnom džez učilištu. Godinu dana kasnije postaje član studentskog džez benda koji je radio pod vođstvom Erika Larena (Eric Lareine) i bubnjara Fransoaa Mervila (François Merville), i odlazi na svoju prvu nacionalnu turneju. Iste godine počinje da svira u Sekstetu Abdua Salima i da sarađuje s američkim bubnjarem Leonom Parkerom. Od 2011. predaje bubnjeve na najvećem muzičkom džez učilištu u Tuluzu.

U međuvremenu se osniva i Orkestar "Artichaut", s kojim započinje dugoročnu saradnju s edicijom koja nosi ime Džona Zorna – izdavačke kuće "Tzadik" iz Njujorka.
Svirao je s muzičarima kao što su Riki (Ricky) Ford, Dejmon Braun (Damon Brown), Pjerik Pedron, Ugona Okegvo (Ugonna Okegwo), Žerom Bard (Jérôme Barde)...

Od 2008. svira na mnogim međunarodnim džez festivalima: u Karakasu (Venecuela), Tajhungu (Tajvan), Jarasumu (Južna Koreja), Tokiju (Japan), zatim u Kini, Belgiji, Portugalu, Brazilu...

Muzika

Titanski koncert Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, spremaju simfonijski poduhvat – Osmu Bruknerovu simfoniju, koju izvode u petak 2. novembra u 20 sati na Kolarcu. Koncert je posvećen isključivo ovom delu, čijih devedeset minuta "zida" gigantsku zvučnu građevinu – idealnu za početak filharmonijskog ciklusa Uzvišenije.

Muzika sreda 31.10. 14:15 Komentara: 6

2Cellos: Rastavljamo se na neodređeno vreme

Nije nepoznata činjenica da sastav 2Cellos već neko vreme proživljava vrhunac karijere. Međutim, sve obaveze kroz koje prolaze donele su i neželjene posledice, zbog čega su muzičari odlučili da se razdvoje na neodređeno vreme, prenosi Jutarnji.hr.

Muzika ponedeljak 29.10. 18:25 Komentara: 21

Nova tura Muzičkih razgovora u Filharmoniji

Nakon velike popularnosti dnevnih koncerata – „Muzičkih razgovora sa Gabrijelom Felcom“ u prošloj sezoni, Filharmonija je zakazala novih pet „randevua“ na kojima publika može još bliže da upozna šefa dirigenta, a i muzičare iz orkestra.

Muzika ponedeljak 29.10. 10:54 Komentara: 0
strana 1 od 25 idi na stranu