The Cult u BG areni 4. juna

Grupa The Cult, jedan od najpopularnijih, ali i najosporavanijih sastava druge polovine osamdesetih, održaće koncert u Beogradskoj areni, 4. juna.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.03.2011.

12:20

Default images

Mada pod sadašnjim imenom postoji od 1984. godine, Cult je rođen 1981. godine, kada je Ijan Astberi (Ian Astbury) osnovao gotik-rok bend Southern Death Cult, nazvavši ga po indijanskom plemenu koje je u 14. i 15. veku naseljavalo deltu Misisipija.

Astberi je 1983. godine osnovao novu grupu Death Cult, kojoj se pridružio gitarista Bili Dafi (Billy Dyffy), ali je ubrzo iz imena izbacio reč "death" (smrt), plašeći se loših asocijacija.

Čvrsto se oslanjajući na mistiku grupe Doors, gitarski zvuk Led Zeppelin i tri čuvena akorda kojim su se proslavili AC/DC, dodavajući elemente post pank gotik roka, The Cult je dobio sledbenike u rodnoj Britaniji polovinom osamdesetih sa singlom kao što je “She Sells Sanctuary” pre proboja na američko metal tržište u kasnim osamdesetim pesmom “Love Removal Machine”.

Prvi album "Dreamtime" objavljen je na jesen 1984. koji je, uz singl "Spiritwalker", bio veliki hit na nezavisnim top listama.

Album “Love”, objavljen godinu dana kasnije, nastavlja u hard rok stilu i dolazi do četvrte pozicije na listama u Britaniji.

Za treći album, grupa menja svoj sastav – Džejmi Stjuart (Jamie Stewart) prelazi na ritam gitaru, pridružuju im se basista Kid Chaos kao i producent Rick Rubin. Kao rezultat, nastaje album “Electric” po mnogima najžešći i najteži do danas. Upravo sa njega se izdvaja singl "Love Removal Machine” koji bendu donosi najveći broj obožavalaca i u Americi, a album 1987. godine stiže u top 40.

Ipak, tenzije među članovima i dalje traju tako da bend ponovo menja svoj sastav 1988. godine. Tada objavljuju i "Sonic Temple” najuspešniji album The Cult ikada. Hit singl "Fire Woman” našao se među top 10 pesama na američkoj listi a ubrzo bend počinje da nastupa i sa grupama kao što Motley Crue i Aerosmith i kao predgrupa bendu Metallica na njihovoj "Damaged Justice” turneji. Problemi sa zavisnošću i česte svađe i dalje traju pa bend napuštaju Met Sorum (Matt Sorum) koji se pridružuje grupi Guns N’ Roses i Džejmi Stjuart. Zamenjeni bubnjarem Mikijem Karijem (Mickey Curry) i basistom Čarlijem Drejtonom (Charlie Drayton), objavljuju album "Ceremony” 1991. godine koji dobija jako slabe kritike i razočaravajuće rezultate. Nakon toga, bend odlazi na trogodišnju pauzu da bi 1993. godine samo za britansko tržište objavili kompilaciju hitova “Pure Cult” koja se našla na prvoj poziciji top liste najprodavanijih albuma. Novi album izdaju 1994. godine koji ponovo dolazi na loše kritike i prodaju tako da se u proleće, 1995. godine, razilaze.

Novi The Cult sa Metom Sorumom i Martinim Lenoblom (Martyn LeNoble) koji se pridružuju Astberiju i Dafiju, nastupa na Tibetan Freedom festivalu 1999. godine. Bend u ovom sastavu objavljuje 2001. album "Beyond Good and Evil” pre ponovnog povlačenja. Estberi se pridružuje bivšim članovima Doors-a u bendu Doors of the 21st Century kasnije preimenovom u Riders on the Storm.

Godine 2007. Estberi najavljuje da se ponovo pridružuje Dafiju u novoj verziji grupe sa basistom Krisom Vajzom (Chris Wyse) i bubnjarom Džonom Tempestom (John Tempesta) i objavljuju album "Born Into This”.

Koncert u Beogradskoj areni 4. juna, biće treći nastup ovog benda u našoj zemlji.

Ulaznice po cenama od 2.500, 2.900 i 3.500 dinara biće u prodaji od danas, petka, 25. marta na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Kulturni centar Beograda, Eventim, „Ušće” Shopping centar, knjižara Delfi (SKC), Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rs, www.eventim.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: