"Renoar za 50$" povučen s aukcije

Slika malog formata nestala 1951. godine, francuskog impresioniste Pjera-Ogista Renoara, kupljena nedavno na buvljaku u Aleksandriji (Virdžinija) za 50$ povučena je s aukcije, pošto je otkriveno da je ukradena iz Muzeja umetnosti u Baltimoru.

Kultura

Izvor: Izvor: artdaily.com

Petak, 28.09.2012.

13:42

Default images

Iako slika još uvek ima znak prodajne galerije "Bernheim-Jeune" u Parizu, poznatog naručioca Renoarovih dela, na buvljaku se mogla dobiti za 50$ zajedno sa plastičnom kravom i lutkom drvoseče. Ulje na platnu veličine 14x23cm prikazuje pejzaž pored reke Sene (Paysage Bords de Seine) i očekivalo se da će na aukciji, koja je bila zakazana za 29. septembar, dostići cenu 75.000 do 100.000$.

"Potomack Company" koja je raspisala aukciju, povukla je sliku iz prodaje jer je 26. septembra uprava Muzeja umetnosti u Baltimoru postavila pitanje ko je pravi vlasnik Renoarove slike. Naime, 27. jula, kupac koji je nabavio sliku na buvljaku, doneo ju je u „Potomak” gde je specijalista za lepe umetnosti, En Norton Krejner, potvrdila da je reč o poznatoj Renoarovoj slici sa kraja 19. veka.

Istog dana je kompanija kontaktirala "Art Loss Register" – službu koja registruje i prati nestala ili ukradena umetnička dela – i tom prilikom je potvrđeno da nestanak Renoarove slike niko nikad nije prijavio. Kompanija je takođe proverila preko FBI i tamo se uverila da Renoarovu sliku ni oni ne vode kao ukradenu.

„Potomak” je potom istražio poreklo slike i utvrdio da je na listi "Bernhajm-Žun" kataloga, kao i da je poslednji zapis koji se tiče izlaganja ili prodaje slike iz 1926. godine, a za lokaciju je naveden Pariz. Kupac je bio Herbert Mej, tadašnji suprug Sejdi Mej, koja je bila značajni donator slika i drugih umetničkih objekata za Muzej umetnosti u Baltimoru.

Početkom septembra, „Potomak” je dao izjavu za štampu u kojoj se najavljuje prodaja i objašnjava miseriozno poreklo i otkriće Renoarove slike. Izjava je prosleđena vodećim medijskim kućama, Muzeju umetnosti u Baltimoru i internacionalnim specijalistima za Renoara. Od izjave za štampu 6. septembra, vest o slici i misteriji o tome gde je bila od 1926. godine se putem medija proširila po celom svetu.

Ijan Šapiro, novinar "Vašington Posta", sproveo je istraživanje o tome šta je sa slikom bilo od 1926. Pregledajući arhivu u biblioteci baltimorskog Muzeja, Šapiro je otkrio listu slika koje je Sejdi Mej pozajmila Muzeju 1937. godine. Na toj listi je i Renoarova slika. Nakon što je obavestio upravu Muzeja o svom pronalasku, ona je sprovela interno istraživanje o pozamicama umetničkih dela Muzeju i tom prilikom je otkriveno da je Renoarova slika bila ukradena 1951. godine.

Dan kasnije, uprava Muzeja je kontaktirala kompaniju, saopštavajući da je slika bila ukradena 1951. godine dok je bila na pozajmici Muzeju, ali da se ne zna za zvaničan policijski izveštaj o krađi. Elizabet Vajnštajn, vlasnica „Potomak” kompanije, odmah je obavestila FBI o razvoju događaja i sada je u toku federalna istraga.

Za sada ostaje mnogo pitanja o sudbini slike nakon što je bila pozajmljena Muzeju 1937, kao i o tome ko je njen vlasnik. Imajući ovo u vidu, kupac koji je sliku našao na buvljaku i kompanija su odlučili da povuku ovo umetničko delo iz prodaje koja je bila planirana za 29. septembar, bar dok se ne nađe odgovor na pitanje vlasništva.

Elizabet Vajnštajn kaže da je „olakšanje što su stvari izašle na svetlo u tako kratkom roku jer kompanija ne želi da prodaje nijedan obejakt koji nema jasnu prošlost. Naš cilj tokom rukovođenja prodajom je da uvek obezbedimo pravičnost kako za prodavca, tako i za kupce. Odlaganje prodaje Renoarove slike je najbolji način da se taj cilj postigne u ovom slučaju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: