"Bez zaštite": Otvoren 47. Fest, posvećen Dušanu Makavejevu

Argentinski glumac Čino Darin otvorio je večeras u Sava Centru 47. Međunarodni filmski festival - Fest, u okviru koga će, pod sloganom "Bez zaštite", do 3. marta biti prikazano 125 filmova u 13 bioskopskih dvorana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Darin, koji igra u filmu “Crni anđeo” Luisa Ortege, koji je uvršten u Glavni program Festa, rekao je da se prvi put našao pred tolikim brojem ljudi koji su se okupili zbog filma i čestitao organizatorima na tome.

Fest je ove godine posvećen velikom reditelju Dušanu Makavejevu kome je posthumno dodeljen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Priznanje je iz ruku umetničkog direktora Festa Jugoslava Pantelića primila glumica Anita Mančić, koja je igrala u Makavejevom filmu “Gorila se kupa u podne”.

“Mak, znamo da si sprečen da večeras primiš Beogradskog pobednika. Zamišljamo da kažeš ovo: Ja izgleda neću doživeti ovu pobedu, ali vi ostali pobedu sigurno zaslužujete. Sloboda ili ništa”, rekla je Mančić.

Gromoglasan aplauz publike zaslužila je i prva dobitnica “Beogradskog pobednika” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, Milena Dravić, koja nas je napustila između dva izdanja Festa, a na čiji lik i delo je podsetio Pantelić.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Pantelić je istakao da Fest ima svoje simbole, ali da je i sam simbol Beograda i kao takav mora da bude sačuvan i da se razvija, jer nas “on uči, omogućava da pogledamo filmove koje inače ne možemo videti u bioskopima kojima dominiraju pljačkaši blagajni”.

“Neki će na Festu otkriti autore koje će zavoleti, a neki će gledati filmove po kojima će pamtiti ovu godinu”, rekao je Pantelić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja prikazan je film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, koji ima 10 nominacija za Oskara.

Publika će do 3. marta imati priliku da vidi više od 100 premijernih filmova u 11 programskih celina, a među gostima biće i reditelj i glumac Rejf Fajns kome će sutra u Sava Centru pre projekcije filma "Bela vrana" biti uručen "Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Glavni takmičarski program obuhvatiće 14 filmova, a o najboljima će odlučivati hrvatski glumac Goran Bogdan, srpski reditelj Bojan Vuletić, hrvatska glumica Sanja Vejnović, rumunska rediteljka Joana Uričaru i srpska glumica Nada Šargin.

U takmičarskom programu "Srpski film (Srbija i prijatelji)" biće prikano 13 ostvarenja, srpskih većinskih i manjinskih koprodukcija, a u žiriju su filmolog iz Kine Jao Vang, srpski reditelj Lazar Bodroža, srpski glumac Milan Marić, direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra Daniel Rafaelić i umetnički direktor festivala u Hamburgu Albert Videršpil.

Fest će zatvoriti ostvarenje "Oni" Paola Sorentina.

strana 1 od 40 idi na stranu