Filmovi s prostora bivše Jugoslavije u Barseloni

U Katalonskoj kinoteci u Barseloni od 1. do 8. aprila biće održan program "Novi film u bivšoj Jugoslaviji: 20 godina posle Dejtona", u okviru koga će biti prikazano osam ostvarenja iz Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2016.

09:10

Filmovi s prostora bivše Jugoslavije u Barseloni
Foto: filmoteca.cat

Na programu će biti kratkometražni filmovi "Dremano oko" (2003) i "Naše će sjeni..." (2014) Vladimira Perišića, "Daljine" (2014) Jelene Maksimović i Ivana Salatića, "Abdul & Hamza" (2015) Marka Grbe Singa, dokumentarni filmovi "Kuća" (1996) Andrijane Stojković, "Flotel Europa" (2015) Vladimira Tomića, "Ne ne" (2008) Daneta Komljena, kao i dugometražni igrani film "Tilva roš" (2010) Nikole Ležaića.

Pored srpskih filmova, u okviru pomenutog ciklusa biće prikazani filmovi iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Filmovi koji čine ovaj program dela su mladih autora koji su počeli da stvaraju posle rata u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka u želji da se izraze slobodno i da istražuju filmski jezik, daleko od pravila koja nameću tržište i filmska industrija.

Raštrkani po novim državama nastalim nakon raspada SFRJ, autori ovih filmova okupljeni su pod jednom istom zastavom - "magičnom zastavom slike u pokretu", objasnio je selektor programa, srpski reditelj Stefan Ivančić.

Drugi selektor je španski filmski kritičar Mikel Marti Frešas. Nakon Barselone, planirano je da se program "Novi film u bivšoj Jugoslaviji" prikaže u drugim gradovima Evrope i Južne Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: