Preminuo legendarni Kristofer Li

Legendarni britanski glumac Kristofer Li preminuo je u nedelju, u 94. godini života, nakon što je primljen u bolnicu zbog respiratornih i srčanih problema, saopštila je njegova porodica.

Izvor: B92
Podeli

Britanski veteran, koji nosi titulu viteza, obeležio je horor žanr i čitavu filmsku eru prošlog veka upečatljviim ulogama, da bi kasnije svoje mesto kultnog glumca ustoličio i u uspešnim holivudskim ostvarenjima.

Ser Kristofer Li - najznačajnije uloge

  • Grof Drakula - Drakula (1958)
  • Čudovište - Frankenštajnovo prokletstvo (1957)
  • Henri Baskervil - Baskervilski pas (1958)
  • Lord Samerajl - Čovek od pruća (1973)
  • Fransisko Skaramanga - Čovek sa zlatnim pištoljem (1974)
  • Dr Kateter - Gremlin 2 (1990)
  • Saruman Beli - Gospodar prstenova (2001-2003)
  • Grof Duku - Ratovi zvezda epizoda 3: Osveta sita (2005)

Proslavio se kao Stokerov Drakula u nizu filmova, glumio je Frankenštajnovo čudovište, negativca Fransiska Skaramanga u "Čoveku sa zlatnim pištoljem" iz serijala o agentu 007, negativca u kultnom horor-trileru "Čovek od pruća", ali i čarobnjaka Surumana iz "Gospodara prstenova", kao i Grofa Dukua u serijalu "Ratovi zvezda".

Osim glumom, bavio se i muzikom, pa je u devetoj deceniji života objavio i nekoliko hevi metal albuma.

Karijeru je započeo 1947. godine, ali je tek deceniju kasnije stekao slavu, kada je potpisao ugovor sa britanskim studiom "Hemer", koji je sredinom pedesetih bio fokusiran na horor žanr.

Prva uloga u "Hemeru" bila je u filmu "Frankenštajnovo prokletstvo", kojom je započeo bogatu saradnju i veliko prijateljstvo sa još jednim čuvenim britanskim glumcem Piterom Kušingom. Kušing je poznat kao jedan od Doktora iz serijala "Doctor Who" i imperijalni komandant Grand Mof Tarkin iz "Ratova zvezda".

Li je mlađoj publici poznat pre svega kao Saruman iz trilogije filmova "Gospodar prstenova" rađene po delu Dž. R. R. Tolkina, a Li je bio i jedini čovek na snimanju koji je ikada upoznao pisca.

Preminuo je u nedelju u bolnici Čelsi i Vestminster u Londonu, a porodica je odlučila da objavi vest kasnije.

Ser Kristofer Li je rođen 27. maja 1922. godine, oženio se 1961. godine danskom manekenkom Birgit Krenke i sa njom je ostao u braku do kraja života. Imaju ćerku Kristinu Eriku Karandini Li (1963).

Borio se na početku Drugog svetskog rata u Zimskom ratu, kao dobrovoljac u sklopu finskih snaga, a zatim je bio član Kraljevske avijacije Britanije (RAF), da bi ubrzo postao obaveštajac svoje zemlje sa vezama u službi iz koje je nastao današnji SAS.

"Imao sam povremeno veze sa SAS, ali nam je zabranjeno da razgovaramo o detaljima. Možemo reći samo da sam bio deo specijalnih jedinica i neka ostane na tome. A ljudi neka samo zaključe šta žele", govorio je Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu