Nedelja nemačkog filma u DKCB

Treća Nedelja nemačkog filma, Gete FEST, održaće se u Beogradu od 9. oktobra u Dvorani kulturnog centra Beograda, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

18:30

Default images

Direktor Gete Instituta u Beogradu dr Matijas Miler Viferig najavio je da će na trećem festivalu nemačkog filma predstaviti 20 filmskih ostvarenja iz aktuelne nemačke produkcije, igrane filmove koji su se na festivalima u Nemačkoj prikazivali 2013. i 2014. godine.

Ove godine prvi put sarađujemo sa Jugoslovenskom kinotekom gde će festival biti otvoren grupnom izložbom tri nemačka scenografa: Kristine Šafer, Daniela Hura i Valeska Tajsa pod nazivom "Filmski svetovi" i projekcijom filma "Poslednja trka" Kilijana Ridhofa, najavio je Miler.

Od otvaranja Jugoslovenske kinoteke u februaru ova izložba koja "zaviruje" iza kulisa nekoliko izuzetnih nemačkih filmskih produkcija i koprodukcija, biće prva gostujuća izložba i prilika za sve one koji još nisu posetili prelepi prostor da to učine jer je ulaz slobodan, rekao je upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović.

U Jugoslovenskoj kinoteci pored grupne izložbe, tri nemačka scenografa održaće i predavanja a u sali na drugom spratu biće projekcije nemačkih filmova.

Gost urednik filmskog programa KCB Nebojša Popović predstavio je ukratko dvadeset filmova koje će beogradska publika moći da pogleda tokom Nedelje nemačkog filma među kojima su filmovi starih majstora poput Folkera Šlendorfa i Edgara Rajca.

Najbolji nemački film protekle sezone "Ona druga domovina" Rajca, crno beli film u trajanju od četiri sata na programu je 12.oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci a "Diplomatija" Sslendorfa, prvog nemačkog oskarovca, dan ranije.

Na festivalu će u skladu sa motom koji glasi "Generacije" biti predstavljeno nekoliko ostvarenja mladih nemačkih autora kao što je Ditrih Brigeman, dobitnik Nemačke filmske nagrade za najbolju režiju 2014.

Publika će moći da vidi četiri nemačka filma koji su bili na ovogodišnjem Berlinalu: "Džek" Edvarda Bergera, "Stanice krsta" Ditrih Brigeman , "Između svetova Fea Aldaga: i "Voljene sestre" reditelja Dominika Grafa koji će kao nemački predstavnik ući u konkurenciju za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Projekcije su u DKCB i Jugoslovenskoj kinoteci, biće prikazivano po tri filma dnevno izuzev na otvaranju i zatvaranju festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: