A Cezara za najbolji francuski film dobio je...

I dok se Sjedinjene Američke Države spremaju za najglamurozniju dodelu filmskih nagrada, oči evropske filmske javnosti bar 28. februara bile su uperene u Francusku, gde su dodeljena tamnošnja nacionalna priznanja za najbolje filmove u protekloj godini.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 01.03.2014.

15:35

Default images

Rediteljski debi glumca Gijoma Galijena "Les garcons et Guillaume, a table!" proglašen je za najbolji film na dodeli nagrada Cezar, održanoj 28. februara.

Galienova komedija o odrastanju nagradjena je još u kategoriji najbolji glumac (Galijen), najbolji debitantski film, adaptirani scenario i montaža.

Roman Polanski je dobio "francuskog Oskara" za režiju filma "Venera u krznu".
Roman Polanski i Skarlet Johanson (Beta/AP)
Sandrin Kiberlen nagradjena je za ulogu u filmu "9 mois ferme", dok je za najbolji strani film proglašen "Krah slomljenog kruga" belgijskog režiseraFeliksa Van Greningena. Isti film je i kandidat za Oskara za najbolji strani film.

Počasni Cezar dodeljen je američkoj glumici Skarlet Johanson, a nargadu joj je uručio Kventin Tarantino.

Najveći gubitnik sinoćnje dodele - na kojoj se prvi put posle izbijanja skandala u javnosti pojavila ljubavnica francuskog predsednika Žili Gaje koja je bila nominovana za Cezara za "Quai d'Orsay" - jeste film "Plavo je najtoplija boja" koji je prošle godine dobio Zlatnu palmu u Kanu ali mu je izmakao Cezar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: