Umrla Darinka Živković iz "Petrijinog venca"

Darinka Živković iz Donje Mutnice kod Paraćina, Petrija iz filma Srđana Karanovića "Petrijin venac" nastalog po delu Dragoslava Mihajlovića, umrla je danas u 85. godini života, potvrdila je Tanjugu njena porodica.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Darinka Živković je kao naturščik glumila nepismenu ženu, a priča prati njenu tragičnu sudbinu o životu sa trojicom ljudi koje je volela. Film je snimljen 1978. godine u Senjskom Rudniku, i obuhvata period posle Drugog svetskog rata.

Lik pokojne Darinke tumačila je glumica Mirjana Karanović, a pored nje u filmu su igrali i Marko Nikolić, Dragan Maksimović, Pavle Vuisić, MIća Tomić, Ljiljana Krstić, Olivera Marković, Miloš Žutić, Rade Marković i Branko Cvejić i drugi. Scenario za film je napisao Srđan Karanović, saradnik na scenariju je bio Rajko Grlić, a muziku je napisao Zoran Simjanović.

Na osnovu filma napravlljena je i istoimena televizijska serija, a fllm je na prostoru bivše Jugoslavije stekao kultni status i tako od Darinke Živković napravio jednog od najprepooznatljivijih glumaca naturščika u zemlji.

Film/TV

"Film ili smrt" u Mikser House-u

U okviru festivala "Sarajevo, ljubavi moja" koji je posvećen savremenoj sarajevskoj kulturnoj sceni i održava se od 28. do 30.11. u Mikser House-u, trećeg festivalskog dana publiku očekuje tribina "Film ili smrt".

Film/TV subota 30.11. 14:28 Komentara: 0
strana 1 od 62 idi na stranu