"Ne/Vidljivi grad" u subotu u Dah Teatru

Dokumentarno umetnički film o projektu Dah Teatra “Ne/Vidljivi grad” biće prikazan u subotu, 2. novembra u prostorijama Dah Teatra u Marulićevoj ulici.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

16:46

Default images

Kako je najavio Dah Teatar, film govori o projektu "Ne/Vidljivi grad" koji je počeo 2005. godine u Beogradu sa ciljem da multietničku strukturu gradova u Srbiji i bogatstvo različitih etničkih kultura učini vidljivijom.

Film beleži kako je tekla internacionalna saradnja sa učesnicima projekta: Teatrom OM (Danska), organizacijom ArtMedia (Makedonija), Prodigal Teatrom (Velika Britanija), i asocijacijom Voix Polyphoniques (Francuska), gde se sve odvijao i kakve su reakcije i utisci učesnika i gledalaca u Srbiji, Danskoj, Engleskoj i Makedoniji.

Cilj projekta je normalizacija odnosa različitih etničkih zajednica širom Evrope i razvoj civilnog društva koje se zasniva na toleranciji, da podseti da su kultura, istorija, država i svakodnevni život protkani uticajima različitih kultura i da su gradovi u kojima danas živimo nastali radom i kreativnošću građana koji su tu živeli, bez obzira na etničku pripadnost.

Projekat "Ne/Vidljivi grad" sastojao se od predstava u autobusima gradskog prevoza, koje "pričaju" multietničku istoriju gradova, kulturnih razmena i debata o međuetničkoj toleranciji koje su se odigrale u četiri zemlje: Srbiji, Danskoj, Velikoj Britaniji i Makedoniji.

Predstave su nastale na osnovu istraživanja istorije, dokumentarnih materijala i svedočanstava, demografske i socijalne strukture gradova u kojima se projekat odvijao.

Dah Teatar Centar za pozorišna istraživanja je prva organizacija iz Srbije kojoj je Evropska komisija za obrazovanje i kulturu odobrila aplikaciju da bude nosilac i koordinator projekta u sklopu programa EU "Kultura 2007-2013."

Projekat je podržan od Evropske unije, Ministarstva kulture RS i Fondacije za otvoreno društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: